eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal

Hamarosan bíróság elé állítjákt Aung Szan Szú Kjít

A mianmari juntavezér szerint az ország korábbi de facto vezetője, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí jó egészségnek örvend, otthonában van,

Min Aung Hlaing tábornok a február elsejei katonai puccs óta most első ízben adott interjút, és benne beszélt Szú Kjíról is. Az interjút két nappal ezelőtt készítette vele videólinken keresztül a Phoenix nevű, kínai nyelvű hongkongi tévé.

"Aung Szan Szú Kjí jó egészségnek örvend. Otthon van és egészséges. Néhány napon belül perbe lesz fogva a bíróságon" - mondta Hlaing.

A riporter arról kérdezte, hogy mi a véleménye a 75 éves Szú Kjí eddigi tevékenységéről Mianmarban, ahol nagy népszerűségnek örvend, mert "óvatos" demokratikus reformokat vezetett be, amelyeknek végett vetett a katonai puccs.

"Mindent megpróbált, amit tudott"

- válaszolta erre a tábornok. Megismételte, hogy a hadsereg azért ragadta el ismét a hatalmat, mert csalásra derített fényt a Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt által megnyert tavalyi novemberi választáson. A hadsereg vádjait az akkori választási bizottság elutasította.

A tábornok szerint a hadsereg megtartja a választásokat, és már meghatározta azokat a változtatásokat, amelyeket eszközölnek az alkotmányban, amennyiben a "népakarat" ezt kívánja.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó NLD számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A hadsereget több évtizedre hatalomra juttató 1962-es puccs után elkövetett újabb katonai államcsíny óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 812 embert öltek meg, és csaknem ötezer embert vettek önkényesen őrizetbe, köztük Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. Szú Kjít a puccs napján vették őrizetbe, és számos dologgal, köztük adó-vevő készülék birtoklásával és állami titkok elárulásával vádolják egyszerre két bíróságon, ügyvédjeivel pedig csak videókapcsolattal érintkezhet a biztonsági szolgálat illetékeseinek jelenlétében. A katonai hatalom szerint ennek biztonsági okai vannak.

Hlaing szerint a zavargásokban mintegy háromszázan haltak meg, és 47 rendőr is életét vesztette.

A junta ellenlábasai választott politikusokból és puccsellenes aktivistákból álló nemzeti egységkormányt alakítottak, amely titokban tevékenykedik az országban, vagy pedig a külföldön tartózkodó tagjain keresztül fejti ki tevékenységét. A testület bejelentette, hogy népi védelmi erőt hoz létre, amely szembeszáll a katonai rezsimmel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×