eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A csíksomlyói hegynyereg, Ferenc pápa június elsejei miséjének helyszíne 2019. május 6-án. A Hármashalom-oltár és környéke a magyar kormány támogatásával bővül és megújul. A szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul.
Nyitókép: Veres Nándor

Újabb hírek a csíksomlyói búcsún való részvételről

A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a jövő hét szombatján tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait.

Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún. Valamennyien kitűzőt kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

Amint az érsek közölte: idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Javasolta, hogy lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akiket beoltottak a koronavírus ellen. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba.

A legnagyobb keretszámok a székelyföldi főesperesi hivatalok mellett szerepelnek. A lista szerint

  • 5400 alcsíki,
  • 6600 felcsíki,
  • 2000 Székelyudvarhely környéki,
  • 1500 gyergyói, szintén
  • 1500 kézdi és orbaiszéki

hívő vehet részt a zarándoklaton. A kolozs-dobokai főesperesség 210 helyet kapott, a temesvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék ötszáz-ötszáz képviselővel, a moldvai csángók 450-el lehetnek jelen a pünkösdszombati búcsús nagymisén.

A körlevél nem tér ki arra, hogy más országokból érkező zarándokok vagy más vallásfelekezethez tartozók hogyan vehetnek részt a búcsún.

Kovács Gergely érsek ugyanakkor közölte: folyamatban van az Egészségügyi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza. Ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel.

Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke elmondta: a más felekezethez tartozók számára, akik együtt kívánnak ünnepelni a római katolikus hívekkel, azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a településükön, vagy a közelben működő plébániákkal. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hozzátette: nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét. Ha mégis elindulnának, keressék meg a testvértelepülésük küldöttségét. A polgármester hozzátette: a kitűző beszerzését mindenkinek ajánlják, de azok is részt vehetnek a zarándoklaton, akik nem jutnak kitűzőhöz. Nyomatékosította azonban, hogy az autóbuszos zarándoklat nem lesz megengedett, és ezt hatóságok is ellenőrzik.

Korodi Attila arról is beszámolt, hogy az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság kidolgozta a zarándoklatokat szabályozó rendeletet. Utóbbi szerint a búcsú teljes ideje alatt kötelező lesz a maszkviselés, és csak az egy háztartásban élők helyezkedhetnek el egymás közelében, a családoknak másfél méteres távolságot kell tartani egymástól.

A polgármester azt is elmondta, hogy a búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető, és az elvezető utakon. Hasonló megfontolásból a búcsús szentmisét a Csíksomlyói Passió előadása követi a hegynyeregben.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: a hegynyeregben külön szektorok lesznek kialakítva az egyes területek zarándokainak, és önkéntesek irányítják majd az érkezőket a megfelelő helyre. A politikus hozzátette: idén is lesz lovas zarándoklat. A távoli országokból érkező imaszalagokat lovas zarándokok hozzák a hegynyeregbe.

Urbán Erik bejelentette: idén először telefonos alkalmazás áll a zarándokok rendelkezésére. Az internetes áruházakból letölthető Csíksomlyó alkalmazás eligazítást nyújt, és háttérinformációkkal is szolgál.

A pünkösdszombati nagymise május 22-én romániai 12:30-kor (közép-európai 11:30-kor) kezdődik. A búcsút élőben közvetíti a Duna televízió.

Csíkszeredában és Hargita megyében változatlanul alacsony a fertőzöttségi ráta. A városban az elmúlt két hétben jegyzett új fertőzések ezer lakosra vetített száma pénteken 0,52, a megyében 0,81 volt. Hargita megyében az elmúlt 24 órában 15 új koronavírusos fertőzést jegyeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×