eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsőháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Antony Blinken: biztosítson nyitott médiakörnyezetet a magyar kormány

A magyar felmenőkkel is bíró amerikai nagykövet Oroszország és Kína aláássa a közép- és kelet-európai nemzetek demokratikus és szuverén akaratát.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően tartott kerekasztal-beszélgetésen aggodalmát fejezte ki a média magyarországi helyzete miatt, és nyitott médiakörnyezetet biztosítására sürgette a magyar kormányt – közölte az Euractiv című brüsszeli hírportál szerkesztőségi cikkében.

A cikk szerint Biden a beszélgetésen azt mondta: az Egyesült Államok "komolyan aggódik a pluralizmus, a sokszínűség és a független vélemény terének csökkenése miatt", és úgy vélekedett, hogy aggodalmát a sajtószabadság nemzetközi szószólói és több magyar ember is osztja.

Mivel az amerikai politikus szerint a felsoroltak hozzátartoznak a demokráciához, ezért, mint fogalmazott,

"arra szólítjuk fel a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet"

– idézte az amerikai külügyminisztert a brüsszeli hírportál.

Blinken kifejtette: az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is "úgy véli, hogy kollektív érdekeit az szolgálja a legjobban, ha megpróbálja megszilárdítani a jogállamiság és a közös értékeken alapuló együttműködés demokratikus normáit".

Az Euractiv tudósítása szerint az amerikai külügyminiszter a kerekasztal-beszélgetésen

arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország és Kína "aláássa a közép- és kelet-európai nemzetek demokratikus és szuverén akaratát".

A brüsszeli hírportál felidézte, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet tavalyi jelentése Magyarországot a 89. helyre sorolta a "médiaszabadság erőteljes csökkenésére" hivatkozva. Emlékeztetett arra is, hogy februárban elutasították a Klubrádió fellebbezését, amelyet műsorszolgáltatási engedélyének megtartása érdekében adott be az illetékes magyar hatósághoz.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett a Telex című magyar hírportál, az Euractiv magyarországi partnere is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×