eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter / Frontex

A Frontex is beszáll a be nem fogadott menekültek visszaszállításába

„Új operatív eszközzel” egészülhet ki a közösségi szintű menekültkezelés az Európai Bizottság kedden elfogadott új stratégiai tervezete szerint: az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex is részt venne az elutasított menedékkérők közül az önként visszatérésre kész személyek elszállításában.

Az "Önkéntes hazatérés és visszailleszkedés stratégiája" nevet viselő dokumentumot – ami egyebek között a hazatérők Frontex-járművökön és személyzettel történő, immár nem ad hoc szerű, hanem szervezett és intézményesített visszaszállítását is magában foglalja – kedden Ylva Johansson belügyi és Margaritisz Szkinasz migrációs ügyi biztosok közösen terjesztették a biztosok kollégiuma elé. A javaslat szerves része kíván lenni a Von der Leyen-bizottság által immár másfél éve fokozatosan épülő közös menekültügyi politikának és eszközrendszernek.

Az EU-tagállamok lényegében hatodik éve egy helyben járnak egy közös menekültügyi politika felé vezető úton, nem tudván közös nevezőre hozni a huszonhét tagország törekvéseit és prioritásait a menekültek megítélését és szükséges/lehetséges kezelésüket illetően.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel egy újabb átfogó menekültpolitikai stratégiai javaslattal állt elő, amelyben a két leginkább neuralgikusnak tekintett kérdésnek azóta is az számít, hogy

mi módon lehet biztosítani a menekültstátuszra jogosulatlan személyek visszaküldését,

illetve miként osztozzanak a tagországok az uniós „frontországokra” nehezedő menekültnyomás enyhítésében.

Az előbbi kapcsán a bizottsági megközelítés láthatóan kettős: egyfelől a migrációs szempontból „forrásországoknak” számító államokkal az együttműködés szorosabbra vonása, a visszafogadásra való érdekeltségük és hajlandóságuk erősítése a cél, másfelől a visszautasított menedékkérők

önkéntes hazatérésének az elősegítését kívánják fokozni.

A „forrásországok” kapcsán az EU bel- és külügyminiszterek márciusi együttes ülésén a gazdasági-pénzügyi támogatás és együttműködés elmélyítésének ismert mézesmadzagja mellett első ízben a rákényszerítés bizonyos lehetséges eszközei is szóba jöttek. Konkrétan, Johansson meglebegtette a vízumkedvezmények megvonását olyan harmadik országoktól (vagy szigorítások bevezetését velük szemben, ha ilyennel eddig sem rendelkeztek), amelyek elzárkóznak az EU-tartózkodásra nem jogosult menekültek visszafogadásától.

A visszaküldésnél azonban nem csupán a visszafogadás elérése jelent kihívást, hanem a be nem fogadott személy együttműködés készségének a biztosítása is. Bizottsági adatok szerint pillanatnyilag a

visszautasított – és ezzel lényegében távozásra felszólított - személyeknek csupán harmada távozik ténylegesen, és közülük is csupán alig harmaduk önként.

Márpedig a kikényszerített – felügyelet mellett végrehajtott – kitoloncolás költsége személyenként átlagosan 3414 euró, míg az önként távozók elszállítása megoldható átlag 560 euróból is. Ez utóbbiban már a repülőjegy, meg a hazatérőknek biztosított „visszailleszkedési” csomag ára is benne van – idézett bizottsági számításokból a brüsszeli Politico.

A Bizottság mostani javaslata értelmében a Frontex ez utóbbiba – az önkéntes visszatérők elszállításának a bonyolításába – kapcsolódna be. A közös határvédelmi ügynökség eszköz és személyi állománya gyors ütemben bővül – a cél néhány éven belül a 20 ezer fős létszám elérése –, ami alapot adhat ilyen műveletek elvégzésére is.

Amennyiben az elképzelés megkapja a tagállami jóváhagyást, a majdani végrehajtáshoz a Frontexnél, külön „visszajuttatási egységet” hoznának létre, amely folyamatos készenlétben, szakértőkkel, speciális támogatókkal kiegészülve járulna hozzá a hazajuttatás lebonyolításához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×