eur:
368.60
usd:
344.50
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Nyitókép: Twitter / Frontex

A Frontex is beszáll a be nem fogadott menekültek visszaszállításába

„Új operatív eszközzel” egészülhet ki a közösségi szintű menekültkezelés az Európai Bizottság kedden elfogadott új stratégiai tervezete szerint: az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex is részt venne az elutasított menedékkérők közül az önként visszatérésre kész személyek elszállításában.

Az "Önkéntes hazatérés és visszailleszkedés stratégiája" nevet viselő dokumentumot – ami egyebek között a hazatérők Frontex-járművökön és személyzettel történő, immár nem ad hoc szerű, hanem szervezett és intézményesített visszaszállítását is magában foglalja – kedden Ylva Johansson belügyi és Margaritisz Szkinasz migrációs ügyi biztosok közösen terjesztették a biztosok kollégiuma elé. A javaslat szerves része kíván lenni a Von der Leyen-bizottság által immár másfél éve fokozatosan épülő közös menekültügyi politikának és eszközrendszernek.

Az EU-tagállamok lényegében hatodik éve egy helyben járnak egy közös menekültügyi politika felé vezető úton, nem tudván közös nevezőre hozni a huszonhét tagország törekvéseit és prioritásait a menekültek megítélését és szükséges/lehetséges kezelésüket illetően.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel egy újabb átfogó menekültpolitikai stratégiai javaslattal állt elő, amelyben a két leginkább neuralgikusnak tekintett kérdésnek azóta is az számít, hogy

mi módon lehet biztosítani a menekültstátuszra jogosulatlan személyek visszaküldését,

illetve miként osztozzanak a tagországok az uniós „frontországokra” nehezedő menekültnyomás enyhítésében.

Az előbbi kapcsán a bizottsági megközelítés láthatóan kettős: egyfelől a migrációs szempontból „forrásországoknak” számító államokkal az együttműködés szorosabbra vonása, a visszafogadásra való érdekeltségük és hajlandóságuk erősítése a cél, másfelől a visszautasított menedékkérők

önkéntes hazatérésének az elősegítését kívánják fokozni.

A „forrásországok” kapcsán az EU bel- és külügyminiszterek márciusi együttes ülésén a gazdasági-pénzügyi támogatás és együttműködés elmélyítésének ismert mézesmadzagja mellett első ízben a rákényszerítés bizonyos lehetséges eszközei is szóba jöttek. Konkrétan, Johansson meglebegtette a vízumkedvezmények megvonását olyan harmadik országoktól (vagy szigorítások bevezetését velük szemben, ha ilyennel eddig sem rendelkeztek), amelyek elzárkóznak az EU-tartózkodásra nem jogosult menekültek visszafogadásától.

A visszaküldésnél azonban nem csupán a visszafogadás elérése jelent kihívást, hanem a be nem fogadott személy együttműködés készségének a biztosítása is. Bizottsági adatok szerint pillanatnyilag a

visszautasított – és ezzel lényegében távozásra felszólított - személyeknek csupán harmada távozik ténylegesen, és közülük is csupán alig harmaduk önként.

Márpedig a kikényszerített – felügyelet mellett végrehajtott – kitoloncolás költsége személyenként átlagosan 3414 euró, míg az önként távozók elszállítása megoldható átlag 560 euróból is. Ez utóbbiban már a repülőjegy, meg a hazatérőknek biztosított „visszailleszkedési” csomag ára is benne van – idézett bizottsági számításokból a brüsszeli Politico.

A Bizottság mostani javaslata értelmében a Frontex ez utóbbiba – az önkéntes visszatérők elszállításának a bonyolításába – kapcsolódna be. A közös határvédelmi ügynökség eszköz és személyi állománya gyors ütemben bővül – a cél néhány éven belül a 20 ezer fős létszám elérése –, ami alapot adhat ilyen műveletek elvégzésére is.

Amennyiben az elképzelés megkapja a tagállami jóváhagyást, a majdani végrehajtáshoz a Frontexnél, külön „visszajuttatási egységet” hoznának létre, amely folyamatos készenlétben, szakértőkkel, speciális támogatókkal kiegészülve járulna hozzá a hazajuttatás lebonyolításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×