eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről Londonban 2021. március 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Hollie Adams

Koronavírus: Boris Johnson a nyitás után vázolta a jövőt

Hétfőn kinyitott Nagy-Britannia. A régen várt napon országszerte mindössze 23-an hunytak el és mintegy 4600 új fertőzést regisztráltak - ugyanakkor versenyt futnak az idővel: egy újabb hullám csaphatja meg a brit partokat. A parlamenttel szemben a Temze falára 150 ezer kézzel rajzolt szívvel állítanak emléket a járvány halálos áldozatainak.

Johnson a Downing Streeten kijelentette, hogy "teljes gőzzel" folytatni kell az oltási programot. Nagy-Britanniában ugyanis az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződéses esetek száma fél évi mélypontra csökkent, de az európai kontinensen még mindig emelkedőben van a harmadik járványhullám, és ki kell építeni az immunizációs védelmet arra az esetre, ha ez a hullám elérné a brit partokat – fogalmazott a brit kormányfő.

Hozzátette: erre annál is inkább szükség van, mivel egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az oltási kampánnyal eddig elért lakossági immunitás mennyire erős védelmet nyújtana egy esetleges újabb járványhullám következményei ellen.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 4654 koronavírus-szűrővizsgálat eredménye lett pozitív. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta kiszűrt új fertőződések száma.

Íme a járványadatok alakulása - a második hullám felfutása (brit variáns) és az oltások, valamint a szigorú korlátozó intézkedések hatása.

Az új regisztrált fertőzöttek napi száma és a hétnapos mozgóátlag az Egyesült Királyságban (Forrás: Worldometers)
Az új regisztrált fertőzöttek napi száma és a hétnapos mozgóátlag az Egyesült Királyságban (Forrás: Worldometers)
Az elhunytak napi száma és a hétnapos mozgóátlag az Egyesült Királyságban (Forrás: Worldometers)
Az elhunytak napi száma és a hétnapos mozgóátlag az Egyesült Királyságban (Forrás: Worldometers)

A szaktárca ismertetése szerint eddig 30 444 829-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag, a Pfizer/BioNTech- vagy az Oxford/AstraZeneca-vakcina valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy

a felnőtt brit lakosság 60 százalékát már beoltották.

Az utóbbi egy hónapban tízmillióan részesültek a koronavírus elleni oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót, vasárnap pedig a 30 milliót a beoltottak száma.

A hétfő esti tájékoztatás szerint

a második oltási dózist eddig 3 674 266 embernek adták be.

A brit kormány célja az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság, hozzávetőleg 52,7 millió ember megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a hétfő este zárult 24 órában országszerte 23-an, az elmúlt egy héten 443-an haltak meg Covid-19 betegségben.

A heti halálozási szám az egy héttel korábbi adattal összevetve 25,3 százalékkal, a napi adat a januárban jelentett egynapi halálozási számokhoz képest 95 százalékkal csökkent.

Boris Johnson kijelentette: mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az oltási kampány, amely először az idős korosztályokra és a veszélyeztetett lakossági csoportokra összpontosított, visszavetette a halálozási rátát.

A brit miniszterelnök szerint ezt a védelmet kell most megerősíteni a második oltási adagokkal, így április sokak számára a második dózis hónapja lesz.

Johnson szerint hétfőn nagy nap köszöntött az országra, hiszen megszűntek a január óta érvényben volt kijárási korlátozások. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még csak kis lépés a szabadság felé, és továbbra is elővigyázatosan kell haladni a nyitási folyamattal.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója grafikonos kimutatással illusztrálta a koronavírus elleni oltások hatékonyságát. Vallance professzor elmondta: a modellszámítások arra vallanak, hogy ha nem lennének oltások, a fertőződés utáni négy hétben az 55–64 éves korosztály minden százezer tagja közül átlagosan 28,9 kerülne kórházba Covid-19 betegséggel, a korcsoport teljes átoltottsága esetén ugyanakkor ez a szám 5,8-re csökken.

Covid-memento 150 szívvel

Csaknem 150 ezer szívvel rajzolnak tele egy Temze-parti falat Londonban, hogy így állítsanak emléket a koronavírus-járvány brit áldozatainak.

A szíveket hétfőn kezdték el felrajzolni az elhunytak hozzátartozói. A kész "falfestmény" várhatóan több mint egy kilométer hosszú lesz – jelentették brit hírportálok a PA hírügynökségre hivatkozva.

London, 2021. március 29.
A St. Thomas Kórház dolgozói a kerítés tetejéről figyelik, ahogy egy koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt ember családtagja piros szívet fest a koronavírus-járvány brit áldozatai számára kialakított emlékfalra London belvárosában 2021. március 29-én.
MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A St. Thomas Kórház dolgozói a kerítés tetejéről figyelik, ahogy egy koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt ember családtagja piros szívet fest a koronavírus-járvány brit áldozatai számára kialakított emlékfalra London belvárosában – MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A szervezők szerint annak ellenére, hogy az emlékfal a brit parlament épületével szemben található, a kezdeményezés "se nem politikai töltetű, se nem ellenséges érzületű", csupán az elveszett életek "vizuális megjelenítése" a célja.

"Minden egyes szív kézzel rajzolt és egészen egyedi, csakúgy mint a szeretteink, akiket elvesztettünk. És akárcsak a kollektív veszteségünk, ez az emlékmű is hatalmas lesz"

– mondta Matt Fowler, a projekt mögött álló Covid-19 Bereaved Families For Justice elnevezésű csoport társalapítója, aki édesapját veszítette el a vírus miatt.

A csoport egyik szóvivője szerint nem kaptak ugyan engedélyt a falfestésre, de értesítették az illetékes tanácsot és a résztvevők felajánlották, hogy letakarítják a falszakaszt, amennyiben arra utasítást kapnak. Ugyanakkor remélik, hogy a "nemzeti emlékfal" hivatalos és maradandó emlékhellyé válik.

A Covid-19 Bereaved Families For Justice korábban a brit kormány járványkezelésének kivizsgálását kezdeményezte.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×