eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos utasok a vuhani Tienho Nemzetközi Repülőtéren 2020. április 8-án, miután feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyén. A koronavírus világjárványa Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kína már elindította a maga oltási útlevelét

Utazásnál is felmutatható digitális oltási igazolást vezettek be hétfőn Kínában, amit az elképzelések szerint utóbb nemzetközi viszonylatban is használhatnának, és újszerű, a fertőzöttekkel való esetleges kapcsolatba kerülést nyomon követő alkalmazása is lehetne.

Első körben belföldi utazásokhoz használhatják kínaiak a hétfőn útjára indított digitális igazolást, amit a „WeChat” nevű kínai közösségimédia-platformon keresztül lehet igényelni.

A QR-kódot tartalmazó igazolás információt tartalmaz birtokosának oltási státuszáról, teszteredményeiről, és arra is képes, hogy nyomon kövesse felhasználóját, majd külön „zöld kóddal” igazolja, amennyiben ez utóbbi nem került kapcsolatba semmilyen megerősítetten fertőzött esettel, illetve nem látogatott vírus által fertőzött területet.

A QR-egészségkódot hétfőtől már kérik belföldi utazásnál és egyre növekvő számú nyilvános/közösségi területen, intézményben, épületben is fel kell mutatni a bejutáshoz

– idézték az Új Kína hírügynökség hétfői jelentését az európai sajtóban.

A kínai szándékok szerint a nemzetközi relációkban is majd használni kívánt oltási igazolást – ami nyomtatott formában is elérhető – csak kínai állampolgár válthatja ki, cserébe számukra igénybevétele egyelőre nem kötelező.

Nyugati sajtójelentések mindehhez hozzáteszik, hogy Kínában sokan tartanak az új digitális eszköz adatkezelési következményeitől, attól félve, hogy ilyen formán

még több személyes információ kerül központi – végső soron kormányzati – felügyelet alá.

Emlékezetes, hogy az utazási oltási igazolás hónapok óta visszatérő vitatéma az Európai Unió tagállamai között, és a kormányzati elképzelések között szerepel Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is.

Európai uniós bevezetését egyelőre nehezíti, hogy miközben a turizmusra nagy mértékben ráutalt déli tagországok – élükön Görögországgal – erőteljesen szorgalmazzák bevezetését, a járványbiztonsági szempontokat mindenek fölé helyező német, francia, Benelux és részben skandináv megfontolások egyelőre további

tudományosan alátámasztott információt akarnak például arról, hogy oltott személy nem lehet vírushordozó,

valamint, hogy a különböző szérumokból beadott oltás pontos mennyi időre jelent szavatolt védelmet.

További ellenvetés az oltásigazolvány által kialakuló társadalmi megosztottság lehetősége, amennyiben a jövőben a mozgási szabadságot ennek meglétéhez kötik, miközben az oltás önmagában nem kötelező, és egyelőre nem is mindenki számára elérhető.

Végül az egyik leggyakoribb pillanatnyi ellenérv, hogy ilyen igazolás bevezetése csak akkor válhat intézményesítetté, ha már a népesség kritikusan nagy hányada megkapta az oltást.

Az Európai Bizottság mindenesetre március második felére ígérte, hogy javaslatot tesz közzé a majdani európai uniós digitális oltási igazolás kialakításának mikéntjére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×