INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

notre-dame

katedrális

tűz

újjáépítés

franciaország

párizs

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame-székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Szimbolikus állomásához ért a Notre-Dame újjáépítése

Infostart / MTI

A francia királyok által az egykoron grandiózus francia hajóflotta megújításához telepített erdők most jó szolgálatot tesznek.

A Loire-folyó torkolatvidékén kiválasztották az első nyolc tölgyfát a 2019. áprilisi tűzvészben leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez. Az eseményt az újjáépítés előkészítésének szimbolikus állomásaként jelentették be a hét végén Franciaországban.

Az első kiválasztott tölgyfát Julien Denormandie mezőgazdasági és Roselyne Bachelot kulturális miniszter személyesen jelölte meg az egyes számmal.

A Pays de la Loire régióban, a Sarthe megyei Berce-erdőben kiválogatott tölgyeket a tűzvész nyomán leomlott karcsú, 93 méteres huszártoronynak és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fogják felhasználni.

A huszártoronyhoz több mint egy méter átmérőjű, meghatározott hajlatú tölgyfákat kell kivágni, olyanokat, amelyekből legalább 20 méter hosszú gerendák nyerhetők.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős állami hatóság elnöke szerint a kiválasztott fák 8-10 évszázadig garantálják a székesegyház stabilitását.

A 12. századi gótikus katedrális újjáépítéséhez március végéig mintegy 1000 legalább százéves fát vágnak ki szerte az országban, felerészt állami vagy önkormányzati erdőkben, felerészt magánerdőkben, amelyeknek tulajdonosai adományként ajánlják fel a fákat.

Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához.

A kivágott fákat egy-másfél évig pihentetik, hogy kiszáradjanak.

Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018