eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mario Draghi új olasz miniszterelnök (k, hátul) megtartja a 67. olasz kormány első ülését Rómában 2021. február 13-án. A koronavírus-járvány miatt az asztalra rögzített átlátszó plexifalak választják el egymástól a kormánytagokat.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Szakértő: óriási kompromisszumok tartják össze az új olasz kormányt

Már a Draghi-kormány szombati eskütételének napján kirobbant az első belső konfliktus.

Hétvégén letette a hivatali esküt a Mario Draghi vezette új olasz kormány. A kabinetben szakértők és összesen hat párt, jobb- és baloldali erők politikusai is helyet kaptak. Vásárhelyi Árpád, Olaszország-szakértő szerint nagy kérdés, hogy a kabinet tagjai együtt tudnak-e működni.

Az ELTE Állam és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének óraadója jelezte, az új kormány összeállítása sorozatos kompromisszumok eredménye. 23 miniszter került a kabinetbe, ebből

nyolc szakértői miniszter van, 15 pártpolitikus.

Ráadásul nem a pártok támogatottságának arányában osztották ki a miniszteri posztokat. Például a balközép Demokrata Párt három miniszteri helyet szerzett a korábbi kettővel szemben, míg a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia szintén hármat, miközben a két párt támogatottsága jelentősen eltér.

"Mario Draghinak a kompromisszumokat fenn kell tartania ahhoz, hogy a választásokig hátralévő két évben kormányozni tudjon. A számottevő pártok közül csak az Olaszország Testvérei került ellenzékbe, az összes többi támogatja a kormányt, sőt a tagjává is vált" – mondta a szakértő, és emlékeztetett, a viták már elindultak a pártok között. Szombaton, a kormány eskütétele utáni órákban máris kritizált két minisztert a Liga vezetője, Matteo Salvini. Az egyik az új belügyminiszter, a másik az egészségügyi, mert a pártvezető úgy látja, hogy a Covid következményeit nem kezeli megfelelően a kormány.

"Nem lesz egyszerű helyzete Draghinak a következő hónapokban"

– mondta Vásárhelyi Árpád, és folyamatosan benne lesz a levegőben a kormányválság, ami nem szokatlan, hiszen Olaszországban nem kell konstruktív bizalmatlansági indítvány, azaz elég leszavazni a kormányt, nem kell azonnal jelöltet állítani a helyére.

A szakértő szerint most két fontos kérdés van Olaszországban:

  • a gazdaság hogyan tudja összeszedni magát a pandémia után,
  • hogyan használják fel azt a 209 milliárd euró, amelyet az uniós újjáépítési alapból kap az ország.

"Nem véletlen, hogy jobb és jobbközép pártok is részt akarnak venni abban a kormányban, amely ilyen példátlan összegű pénzt oszt el a következő hónapokban. Ez teljesen új helyzet elé állítja a politikai pártokat is Olaszországban" – mondta Vásárhelyi Árpád.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×