INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

olaszország

kormány

mario draghi

vásárhelyi árpád

Mario Draghi új olasz miniszterelnök (k, hátul) megtartja a 67. olasz kormány első ülését Rómában 2021. február 13-án. A koronavírus-járvány miatt az asztalra rögzített átlátszó plexifalak választják el egymástól a kormánytagokat.

Szakértő: óriási kompromisszumok tartják össze az új olasz kormányt

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Már a Draghi-kormány szombati eskütételének napján kirobbant az első belső konfliktus.

Hétvégén letette a hivatali esküt a Mario Draghi vezette új olasz kormány. A kabinetben szakértők és összesen hat párt, jobb- és baloldali erők politikusai is helyet kaptak. Vásárhelyi Árpád, Olaszország-szakértő szerint nagy kérdés, hogy a kabinet tagjai együtt tudnak-e működni.

Az ELTE Állam és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének óraadója jelezte, az új kormány összeállítása sorozatos kompromisszumok eredménye. 23 miniszter került a kabinetbe, ebből

nyolc szakértői miniszter van, 15 pártpolitikus.

Ráadásul nem a pártok támogatottságának arányában osztották ki a miniszteri posztokat. Például a balközép Demokrata Párt három miniszteri helyet szerzett a korábbi kettővel szemben, míg a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia szintén hármat, miközben a két párt támogatottsága jelentősen eltér.

"Mario Draghinak a kompromisszumokat fenn kell tartania ahhoz, hogy a választásokig hátralévő két évben kormányozni tudjon. A számottevő pártok közül csak az Olaszország Testvérei került ellenzékbe, az összes többi támogatja a kormányt, sőt a tagjává is vált" – mondta a szakértő, és emlékeztetett, a viták már elindultak a pártok között. Szombaton, a kormány eskütétele utáni órákban máris kritizált két minisztert a Liga vezetője, Matteo Salvini. Az egyik az új belügyminiszter, a másik az egészségügyi, mert a pártvezető úgy látja, hogy a Covid következményeit nem kezeli megfelelően a kormány.

"Nem lesz egyszerű helyzete Draghinak a következő hónapokban"

– mondta Vásárhelyi Árpád, és folyamatosan benne lesz a levegőben a kormányválság, ami nem szokatlan, hiszen Olaszországban nem kell konstruktív bizalmatlansági indítvány, azaz elég leszavazni a kormányt, nem kell azonnal jelöltet állítani a helyére.

A szakértő szerint most két fontos kérdés van Olaszországban:

  • a gazdaság hogyan tudja összeszedni magát a pandémia után,
  • hogyan használják fel azt a 209 milliárd euró, amelyet az uniós újjáépítési alapból kap az ország.

"Nem véletlen, hogy jobb és jobbközép pártok is részt akarnak venni abban a kormányban, amely ilyen példátlan összegű pénzt oszt el a következő hónapokban. Ez teljesen új helyzet elé állítja a politikai pártokat is Olaszországban" – mondta Vásárhelyi Árpád.

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Kapcsolódó hang

Óriási kompromisszumok tartják össze az új olasz kormányt – Vásárhelyi Árpád
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018