INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

vásárhelyi árpád

mario draghi

olaszország

öt csillag mozgalom

kormányalakítás

Mario Draghi kijelölt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank korábbi elnöke (j) távozik római lakásából 2021. február 4-én.

Szakértő: törékeny többség állhat az új olasz kabinet mögött

A pártok többsége beállt Mario Draghi alakuló kabinetje mögé, de kemények a feltételek, és sok függ attól, kiket jelöl a leendő kormányfő a miniszteri posztokra – véli Vásárhelyi Árpád Olaszország-szakértő.

Az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) az olasz kormányalakítással megbízott Mario Draghi támogatásáról tartott internetes szavazásán a résztvevők csaknem 60 százaléka igent mondott csütörtökön, de a párt parlamenti tagjainak egy része így sem nem ad bizalmat a következő kormánynak. Vásárhelyi Árpád Olaszország-szakértő a csütörtöki események kapcsán emlékeztetett, amellett, hogy az M5S tagjai megszavazták a kormány támogatását, a többi, számottevő támogatással bíró párt is határozatot hozott különböző szinteken, és jelen állás szerint – az Olaszország Fivérei párton kívül – valamennyien elismernék a Draghi-kabinetet. Így igazából kialakulhat az a többség, amely által az új kormány létrejöhet.

Az ELTE óraadó tanára megjegyezte, napokkal korábban minderre még jóval kevesebb esély mutatkozott, hiszen, bár a bal és balközép pártok Draghi mellett álltak, az Öt Csillag Mozgalom részéről komoly szkepticizmus mutatkozott. Ez indokolta végül a bázisdemokrácia alapú mozgalomban az említett szavazást is. A fentiek ismeretében viszont már

relatíve rövid lehet az út a kormányalakításig, ami néhány napot, esetleg egy-két hetet jelenthet

– tette hozzá. Első körben a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket, majd a kétkamarás parlament, elsőként a szenátus, majd a képviselőház fog szavazni.

Hírek szerint az M5S feltételként szabta Mario Draghinak, hogy úgynevezett környezetvédelmi fejlesztési tárcát hozzon létre a párt számára. Vásárhelyi Árpád ezzel kapcsolatban elmondta, nem egyszerűen egy csúcstárcáról lenne szó, hanem három stratégiai területet szeretnének egy topminisztériumban összevonni. Ennek egyik része a környezetvédelem, a másik kettő maga a gazdaság talpra állítása, különösen annak a 209 milliárd eurónak a felhasználása, amelyet az európai újjáépítési terv alapján Olaszország jó eséllyel megkap.

A siker titka

Az Olaszország-szakértő arra is kitért: a leendő kormány ereje, sikere sokban azon múlhat, hogy Mario Draghi mennyire fogja tudni magát megfelelő távolságban tartani a politikai pártoktól, valamint képes lesz-e a kompromisszumot fenntartani a jobb- és balközép között. Draghi egy technokrata pénzügyi szakember, és egyelőre úgy fest, ezt a megközelítést támogatják is a pártok, az átmeneti koalíció azonban a törékenységet is magában hordozza. Viszont ha ez a kormányzás képes lesz a többség bizalmát középtávon elnyerni, jó eséllyel két éven át is kormányozhat majd.

Arról, hogy valóban szakértői kormány jöhet Olaszországban, egyelőre még komoly viták folynak, különösképp, hogy a leendő miniszterek politikusok lesznek-e. A felmerült nevek alapján arra lehet számítani, hogy jellemzően vagy a gazdasági, vagy az intézményi szektorból érkezhetnek a tárcák várományosai, ennek ellenére Vásárhelyi Árpád nem zárná ki, hogy a következő napok tárgyalásai során az egyes pártok politikusainak neve is fölmerülhet. Mindenesetre momentán úgy tűnik, hogy Mario Draghi ragaszkodik ahhoz, hogy a kulcstárcák élén pártoktól független, illetve kívülálló szakembereket tudjon maga mögött, akikkel a programját meg tudja valósítani.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Kapcsolódó hang

Szakértő a Draghi-szavazásról – Vásárhelyi Árpád
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018