eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság

Alekszej Navalnijt Nobel-békedíjra jelölte Lech Walesa

Az orosz és az amerikai külügyminiszter első megbeszélésén is téma volt az ellenzéki politikus ügye.

Nobel-békedíjra jelölte Alekszej Navalnijt Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, aki egyben dicsérte az orosz ellenzéki politikus bátorságát, hogy visszatért Oroszországba.

Walesa, akit 1983-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki a Szolidaritás független szakszervezet vezetőjeként a kommunista rendszer lengyelországi megbuktatásában játszott szerepéért, 1990-ben ő lett Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnöke.

Lech Walesa a Nobel Bizottsághoz eljuttatott levelében jelölte Navalnijt a díjra – közölte a volt elnök titkára, Marek Kaczmar az AFP francia hírügynökséggel.

A Gazeta Wyborcza című napilap által idézett jelölés szerint az orosz ellenzéki a demokratikus eszmék, az emberi jogok, az emberi szabadságjogok és a jogállam védelme nevében vív harcot a totalitarizmussal.

Az AFP-nek adott interjúban Lech Walesa hősnek nevezte Alekszej Navalnijt, és hangsúlyozta, ha tudna vele beszélni, azt tanácsolná neki, hogy merítsen ihletet az ő példájából, hogyan kell a rendszer ellen harcolni.

Walesa 1995-ben elvesztette az elnökválasztást, 2000-ben mindössze 1 százaléknyi szavazatot kapott. Később azzal is megvádolták, hogy a kommunizmus idején együttműködött az állambiztonsági szervekkel, amit a volt elnök cáfolt.

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték egy merénylet után, amelyet német tudósok szerint Novicsok idegméreggel követtek el.

Kedden egy moszkvai bíróság úgy döntött, hogy le kell töltenie azt a három és fél éves felfüggesztett szabadságvesztést, amelyre az úgynevezett Yves Rocher-ügyben ítélték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, fivérére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság, amit az öcs le is ült. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (több mint 104 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Az EJEB 2017-es ítélete szerint a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság ezután mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×