eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségű gyógyszeripari vállalat logója a telephelyén, a belgiumi Dilbeekben 2020. január 28-án. A belga szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatóság ezen a napon vizsgálatot tart az AstraZeneca vakcináját gyártó belga cégnél, hogy ellenőrizze a vakcinaellátmányok késedelmes kiszállításának okát az uniós tagországokba. A hatóságot Franck Vanderbroucke belga egészségügyi miniszter bízta meg a feladattal az Európai Bizottság felkérésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kína évi 400 millió adag Oxford/AstraZeneca oltóanyag gyártására készül

Lezárult annak a sencseni gyárnak a kapacitásbővítése, amit eredetileg évi 200 millió adag brit-svéd vakcina gyártására állítottak rá, most azonban megduplázhatja termelését.

Világszerte növekvő erőfeszítéseket tesznek, hogy növeljék az oltóanyaggyártás és -terjesztés volumenét. A sencseni Kangtai gyár ennek jegyében kétszerezte meg kibocsájtását, míg Európában a német egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy mihelyt megkapják az európai uniós engedélyt, haladéktalanul sort kell keríteni az orosz és a kínai oltóanyagok beszerzésére is.

A sencseni üzem tavaly az Oxford/AstraZeneca által kifejlesztett AZD1222 típusú vakcína gyártására kapott lehetőséget, azzal a feltétellel, hogy ennek révén legalább 200 millió adaggal látják el a kínai piacot. A gyártók most a kapacitás megduplázásával külső felhasználók kiszolgálására is képes lesz már.

Ezzel egy időben Jens Spahn német egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy mihelyt az orosz és a kínai oltóanyagok megkérik és megkapják az Európai Gyógyszerügynökség formális jóváhagyását, meg kell kezdeni ezeknek a vakcináknak a beszerzését is.

„Ha egy oltóanyag biztonságosnak minősül, akkor be kell vetni, függetlenül attól, hogy melyik országban fejlesztették”

– jelentette ki a német miniszter, aki a megelőző napokban visszatérően mélységes elégedetlenségének adott hangot a vakcinák relatíve lassú európai terjedése miatt.

Az oltási kampány gyorsítását szorgalmazta Emmanuel Macron francia elnök is, aki arra figyelmeztetett, hogy a folyamat ténylegesen "versenyfutás az idővel", amiben nem szabad veszíteni.

Mindeközben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök kedden számos európai lapban – köztük a francia Le Monde-ban – megjelent interjújában ismét amellett érvelt, hogy

a bizottsági megközelítés volt a helyes, amikor a vakcinák engedélyezésénél a teljes biztonságra és a gyártói felelősség elismertetésére helyezték a hangsúlyt,

akár a kezdeti terjesztés relatív lassúsága árán is.

Szerinte most, hogy a folyamat fokozatosan beindul, egyszerre lehet majd mind inkább megfelelni a mennyiségi, és mindeközben folyamatosan a biztonsági elvárásoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×