eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Egy évtizedig is eltarthat a világ szegényebbik részének, hogy kilábaljon a járvány káraiból

A pandémia ugrásszerűen megnöveli a különbséget gazdagok és szegények között - közölte egy jelentésben az Oxfam nemzetközi segélyszervezet. Felhívják a figyelmet: a milliárdosok már "kilábaltak" a válságból.

Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre mint az ezer leggazdagabb ember.

Az Oxfam jelentéséhez globális közvélemény-kutatást végzett 79 ország 295 közgazdásza között, a résztvevők 87 százaléka pedig arról számolt be, hogy növekedés vagy jelentős mértékű emelkedés várható a jövedelmi egyenlőtlenség tekintetében országukban a járvány következtében.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a jelentés rámutat arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer miként teszi lehetővé a "szupergazdag elit" számára a vagyongyarapodást a legsúlyosabb gazdasági recesszió közepette a nagy gazdasági világválság óta, miközben emberek milliárdjainak okoz gondot alapvető szükségleteik kielégítése. Az EFE szerint ez rávilágít arra, hogyan

mélyíti a gazdasági, a rasszok és nemek közötti megosztottságot.

A jelentés következtetései között szerepel az is, hogy a recesszió a leggazdagabbak számára már véget ért, a világ tíz leggazdagabb embere pedig több mint félmilliárd dollárral (147,38 milliárd forinttal) növelte vagyonát, ami elegendő lenne annak kifizetésére, hogy a világon mindenki koronavírus elleni vakcinához jusson, és biztosítsa, hogy senki se kerüljön szegénységbe a vírus miatt.

A beszámoló kitér arra is, hogy a fertőzési és halálozási arány nagyobb az olyan országok szegényebb területein, mint Franciaország, India és Spanyolország, míg Angliában a legszegényebb régiókban a halálozási arány kétszerese a leggazdagabbakénak.

Az Oxfam megjegyzi továbbá, hogy

a milliárdosok anyagi helyzete a továbbra is tartó recesszió ellenére rendeződött,

vagyonuk 2020 decemberében elérte a 11,95 milliárd dollárt (3522,5 milliárd forintot), ami egyenlő azzal, amennyit a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) kormányai költöttek a koronavírus-világjárványból való kilábalásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×