eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet mond a wilmingtoni Queen Theater rendezvényközpontban 2020. december 22-én. Biden ezen a napon élő tévéadásban adatta be magának a koronavírus elleni vakcina első adagját, hogy meggyőzze a közvéleményt az oltóanyag biztonságosságáról.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Joe Biden indította a járvány 400 ezer amerikai halálos áldozata előtt tisztelgő megemlékezéssorozatot

Joe Biden megválasztott elnök vezetésével nemzeti szertartáson emlékeztek meg arról a több mint 400 ezer amerikairól, aki a koronavírus okozta Covid-19 betegségben halt meg a járvány 11 hónappal ezelőtti Egyesült Államok-beli kezdete óta.

A napnyugtakor tartott megemlékezésre alig néhány órával azelőtt került sor, hogy Donald Trump republikánus elnöknek el kell hagynia a Fehér Házat, és át kell adnia a járvány miatt válságban lévő ország vezetését. Biden és Kamala Harris megválasztott alelnök a washingtoni Lincoln-emlékmű tükörmedencéjénél mondott beszédet, amely a szövetségi kormányzat első hivatalos főhajtása az Egyesült Államok-beli járvány döbbenetesen sok halálos áldozata előtt.

"Emlékeznünk kell. Néha nehéz az emlékezés, de így gyógyíthatjuk be a sebeket, és fontos, hogy ezt nemzetként is megtegyük" – mondta Biden útjára indítva azt a tiszteletadás-láncolatot, amelynek keretében az ország számos városában tartanak megemlékezéseket.

Ahogy leszállt az este az amerikai főváros felett, 400 lámpát gyújtottak meg az elhunytak emlékére a Lincoln-emlékmű tükörmedencéje körül, miközben Yolanda Adams gospel-énekes elénekelte a "Hallelujah" című dalt.

Biden és Harris szavai után a helyszíntől néhány kilométerre négyszázszor kongatták meg a Washingtoni Nemzeti Katedrális harangjait. Az országos megemlékezésekben számos nagyváros jelképes épületét világítják majd ki, köztük a New York-i Empire State Buildinget és a seattle-i Space Needle-t.

A Covid-járvány eddigi egyesült államokbeli fertőzöttjeinek száma kedden meghaladta a 24 milliót, miközben már több mint 400 ezer amerikai életét követelte a SARS-CoV-2 vírus okozta betegség. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak. Csak a november 3-i elnökválasztás óta, amelyen alulmaradt a járvány veszélyességét sokáig tagadó Donald Trump elnök, több mint két és félszeresére emelkedett a fertőzések száma, és 170 ezer beteg vesztette életét.

Joe Biden elnökségének első napjaira átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi, valamint száz szövetségi oltóközpont létrehozását, hogy a beiktatását követő első száz napban 100 millió adag koronavírus elleni védőoltást lehessen beadni. Járványügyi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid-19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×