eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke beszédet mond a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos online kongresszusán Berlinben 2021. január 16-án, miután megválasztották a CDU új elnökévé.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt

Armin Laschetre esett a CDU választása

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke vezeti mostantól a nagyobbik német kormánypártot.

A BBC által középutasnak nevezett, 59 éves Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére. Ismert, ez a párt Angela Merkel kancellárt pártja is.

A pénteken kezdődött kétnapos online kongresszuson

a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott,

a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.

Győzelmi beszédében így fogalmazott: "Mindent meg akarok tenni, hogy összekovácsolódjunk ebben az évben (...), cél, hogy a következő szövetségi választáson e pártszövetség, a CDU-CSU adja a kancellárt."

Armin Laschetet elemzők bevándorlás- és uniós integrációpártinak tartják.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy - az elmúlt csaknem két évtized hagyományaival szakítva - egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje is lesz a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon. Erről csak később születik döntés.

Angela Merkel egyébként 16 évnyi hivatali idő után távozik a kancellári székből idén szeptemberben, utódlásával kapcsolatban nagy a bizonytalanság, Jens Spahn egészségügyi miniszter - akit Laschet most helyettesévé tett - és Markus Söder, a testvérpárt CSU elnöke is ringbe szállhat, tavaszra tisztul a kép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×