eur:
394.07
usd:
370.91
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke beszédet mond a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos online kongresszusán Berlinben 2021. január 16-án, miután megválasztották a CDU új elnökévé.
Nyitókép: Christian Marquardt

Markus Söder még berondíthat az új CDU-elnök igazi előrelépésébe

Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökét választották a kormányzó Kereszténydemokrata Unió, a CDU új elnökévé. Az online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Armin Laschet kapta a legtöbb szavazatot. Techet Péter Németország-szakértő értékelte a fejleményeket.

Armin Laschettel, még ha nem is teljes mértékben a merkeli, de a centrumpolitika bizonyosan folytatódhat a CDU-ban, véli az InfoRádiónak nyilatkozó Németország-szakértő. Techet Péter szerint a megválasztott elnök nem feltétlen a kancellár embere, de mindenképp a merkelizmus képviselője, aki már elnökjelölti beszédében is hangsúlyozta: nem kell polarizálni a német társadalmat, jobbra tolva a pártot, vagyis a középre tartó irány megmaradhat. Kiváltképp, miután Angela Merkel legfőbb kritikusa, Friedrich Merz nem tudott az elnöki pozícióhoz kellően megerősödni.

Laschet győzelme, hasonlóan 2018-ban Annegret Kramp-Karrenbaueré (AKK) annak köszönhető, hogy a szűk többség alapvetően folytatni kívánja a sikeresnek bizonyult merkeli utat, hiszen a Kereszténydemokrata Unió gyakorlatilag Németország egyetlen nagy néppártjaként maradt meg, és jó eséllyel hozni fogja a szeptemberi választásokat is, így az ő jelöltjük lehet az új kancellár is – tette hozzá az Azonnali.hu főmunkatársa.

A merkeli politika tehát több lehetőséget tartogathat a CDU számára, szemben például azzal, ha Merz betolta volna őket jobbra, megnyerve ugyan néhány AfD-szavazót magának, de elveszítve a zöldek vagy a szociáldemokraták támogatását. Laschet irányításával viszont minden párt – kivétel az említett Alternatíva Németországért – irányába koalícióképesek lehetnek, még inkább biztosítva maguk számára a hatalmat.

Techet Péter az InfoRádió kérdésére válaszolva arra is kitért, hogy

a megválasztott elnök nem biztos, hogy automatikusan a CDU/CSU kancellárjelöltje lesz,

annak személyéről a hivatalosan két különálló pártnak egyezségre kell ugyanis jutnia. Annál is inkább, mert Markus Söder, a CSU elnöke, Bajorország miniszterelnöke ugyan hivatalosan még nem jelentette be ez irányú szándékát, vélhetően szívesen átvenné a „megtiszteltetést”. Egy szombati interjúban ugyanis úgy fogalmazott: Laschet csak a CDU „természetes” elnöke, nem pedig az uniópárt kancellárjelöltje. Utóbbira pedig a CSU-nak is rá kellene bólintania.

Az viszont biztos – összegezte az Azonnali.hu főmunkatársa –, hogy Armin Laschet számára nem a CDU elnöki címe, hanem kancellári hivatal jelentené a nagy előrelépést, de ez nem egy automatikus folyamat, és március-április környékén várható megállapodás erről a CDU és a CSU között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×