INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

matteo renzi

olaszország

kormányválság

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Demokrata Párt szenátora sajtóértekezletet tart a római szenátusban 2019. augusztus 13-án, amikor a szenátus a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalásának menetrendjéről vitázott. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen.

Még ma robbanhat az olasz kormánykoalíció

Infostart / MTI

A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt miniszterei tartózkodtak a járvány utáni gazdasági program forrásai felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen, amely után Renzi szerda délutánra ígérte bejelentését, hogy pártja a Conte-kormányban marad-e, vagy felborítja a kormánytöbbséget.

A több mint kétszáz milliárd eurót kitevő helyreállítási csomag végleges felhasználási programját az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) elfogadta. A hajnali órákig tartó kormányülésen az Élő Olaszország (IV) tartózkodott.

Matteo Renzi délutánra ígérte sajtótájékoztatóját, amelyen az előrejelzések szerint bejelenti az Élő Olaszország kilépését a miniszterelnök Giuseppe Conte vezette kormányból. A párt visszavonja Elena Bonetti családügyi minisztert, Teresa Bellanova mezőgazdasági minisztert és Ivan Scalfarotto külügyi államtitkárt. Az M5S és a PD az utolsó pillanatig a kormányválság elkerülésén dolgozik: sajtóértesülések szerint a kormány "radikális" átalakítását ajánlották fel Matteo Renzinek a maradásért cserébe.

Elemzők viszont úgy látják, hogy a Giuseppe Conte és Matteo Renzi közötti politikai és főleg személyes törés helyrehozhatatlanná vált.

A Corriere della Sera napilap beszámolója szerint az egymásnak intézett telefonos üzenetekben Matteo Renzi "alkalmatlannak" nevezte Giuseppe Contét, miközben a miniszterelnök azt mondta, hogy Renzi csak saját érdekeit tartja szem előtt. A Corriere felmérése szerint

az olaszok több mint hetven százaléka Renzit tartja felelősnek a pandémia kellős közepén kirobbantott belpolitikai válságért,

miközben negyvenhat százalék nem is érti, mi vezetett a kormányválsághoz.

Az Élő Olaszország támogatása nélkül a 2019 szeptemberében alakult második Conte-kormány elveszíti többségét. Giuseppe Conte több út között választhat, vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Az Il Giornale napilap szerint fordult a kocka, mivel Giuseppe Conte közvetlen támadásra készül és a buktatással fenyegető Matteo Renzivel a parlamentben akar leszámolni. A napilap ugyanakkor nem zárta ki, hogy a parlamenti megmérettetéssel Giuseppe Conte öngyilkosságot követ el. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.

Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többsége fenntartására, amelyeket kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. Kész Conte támogatására Sandra Lonardo szenátor is, az egykori centrista politikus Clemente Mastella felesége. Mastella arról ismert, hogy az ő egyetlen szavazata buktatta meg 2008-ban a Prodi-kormányt. Mastella most azt üzente Conténak, hogy a kormányt megmentő felelős parlamenti képviselők "olyanok, mint a szeretők, vagyis ajándékot is kérnek cserébe."

A jobbközép ellenzéket vezető Matteo Salvini "szürreálisnak" nevezte a kormányvitákat a járványhelyzetben. "A Conte-kormánynál még Pinokkió kék tündére is jobban vezetné az országot" – hangoztatta.

A kormánynak ezzel egy időben szerdán a szombattól bevezetendő újabb járványintézkedésekről kell döntenie.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018