eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat székháza a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. december 7-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

Megkapta a Moderna a zöld lámpát Európában

Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcináját.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát.

Ezzel a Moderna vakcinája az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás. Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

A Moderna vakcinájának európai uniós használatát az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

  • A cég közölte, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának.
  • A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést.
  • A vakcina alkalmazását hétfőn Izrael is engedélyezte.

Mostanáig egyetlen más oltóanyaggyártó sem kért hivatalosan forgalombahozatali engedélyt az EMA-tól. A folyamat felgyorsítása érdekében

az EMA ennek ellenére megkezdte a Johnson and Johnson és az AstraZeneca által előállított oltóanyagok folyamatos értékelését.

Az EMA a múlt héten tájékoztatott arról, hogy noha Nagy-Britanniában már engedélyezték az AstraSeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az ajánlást az Európai Unióban.

Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója a hétfői sajtótájékoztató keretében azt mondta, a Moderna vakcinája a második, amely lehetőséget kínál a jelenlegi vészhelyzet leküzdésére. Minden érintett erőfeszítéseinek és elkötelezettségének bizonyítéka, hogy a gyógyszerügynökség már a második pozitív ajánlást adhatja oltóanyag alkalmazásához a világjárvány megjelenése óra - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közzétett üzenetében "jó hírnek" nevezte az EMA ajánlását, amely szavai szerint újabb oltóanyag európai alkalmazását teszi lehetővé Európában. Tájékoztatása szerint az uniós bizottság teljes erejével azon dolgozik, hogy engedélyezze és elérhetővé tegye az oltóanyagot az Európai Unióban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×