eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvány elleni kormányzati programról szóló sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház déli kertjében 2020. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis

Donald Trump fenntartja, hogy nem vesztett, de az átadás-átvétel megkezdődött

Néhány nap múlva az elektorok leadják szavazataikat, ettől kezdve Joe Biden hivatalosan is az USA következő megválasztott elnökének tekinthető.

Donald Trump és stábja több államban is megtámadta az elnökválasztást eredményt, de sehol sem tudott fordítani, mondta el az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa.

"Sikertelenek voltak a kezdeményezések, nem álltak össze egy jogilag egységes üggyé vagy állásponttá.

A fő probléma az, hogy nem tudják megfelelő módon bizonyítani a bíróságokon, hogy olyan mértékben történt választási csalás, ami érdemben megváltoztatta volna a végeredményt"

- mondta el Csizmazia Gábor, aki szerint akár az is lehetséges, hogy az USA leköszönő elnöke soha nem fogja elismerni vereségét.

A szakértő emlékeztetett: kisebb volt a sajtóvisszhangja, de Hillary Clinton sem ismerte el vereségét, melyet éppen Trump ellenében szenvedett el, néhány hónapja is tett olyan megjegyzést, miszerint elcsalták tőle a választást orosz közreműködéssel vagy másfajta, szervezett módon 2016-ban.

"Ez politikailag nem példamutató hozzáállás sem Hillary Clinton, sem Donald Trump részéről. A vereséget el kell fogadni, de a makacs hozzáállás nem lenne példátlan"- fogalmazott.

Ettől függetlenül az átadás-átvétel megkezdődött Donald Trump és Joe Biden stábja között, amit Csizmazia elmondása alapján a leköszönő elnök még helyeselt is.

"Nem ismerte el a vereségét, de egyetértett azzal, hogy ezt a folyamatot meg kell kezdeni, ha az eredmények és az elektori szavazatok ebbe az irányba mutatnak" - mondta.

Joe Biden december 14-ével, amennyiben az elektorok valóban őt nevezik meg az Egyesült Államok következő elnökének, megválasztott elnökké válik, január 20-án pedig leteheti hivatali esküjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×