INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

maszk

maszkviselés

svédország

koronavírus

covid-19

Szájmaszkok száradnak egy csónakban a Tel-Aviv közelében lévő jaffai kikötőben 2020. október 6-án, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején.

Az esetszám növekedésével sem vezetik be a svédek a maszkviselést

Infostart

A Nobel-díjakat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia is kritizálja a döntést: továbbra sem kötelező az északi országban maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön.

A skandináv országban továbbra is csak ajánlásokat tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy milyen elővigyázatossági intézkedésekkel kerülhető el hatékonyan a koronavírussal történő megfertőződés, lezárást vagy korlátozó intézkedést pedig egyáltalán nem vezettek be. Svédország covid-halálozási statisztikája sokkal rosszabb, mint más északi államoké. Az adatok dacára még mindig csak kéréseket fogalmaznak meg: Stefan Lofven miniszterelnök a Bloomberg cikke szerint úgy fogalmazott, ha az emberek nem tesznek meg többet, akkor igazán sötét tél elé néznek. A héten a koronavírussal megfertőzöttek száma elérte az országban a 200 000 főt, a haláleseteké 6340 volt csütörtökön. Az intenzív osztályokon ellátottak száma megduplázódott egyetlen éjszaka alatt, 182 főre nőve.

Mindezek ellenére Karin Tegmark Wisell, az ország közegészségügyi hatóságának vezetője azt mondta: nem érzik úgy, hogy olyan pontot értek volna el, amelynél a maszkviselés általános használatát kellene megkövetelniük a tömegközlekedésben. "Az arcmaszkokat nem lehet a távolságtartás be nem tartásának ürügyeként viselni" - mondta.

A fizika, kémia és közgazdaságtan területén Nobel-díjakat kiosztó Svéd Királyi Tudományos Akadémia éles kritikával illeti ezt a hozzáállást, a maszkviselés mellett állást foglalva.

“A terjedés gyors megakadályozásának érdekében minden rendelkezésünkre álló eszköz használatára szükségé van, ebbe pedig az arcmaszk és a jobb szellőzés is beletartozik" - fogalmazott Staffan Normark mikrobiológus, az akadémia szakértőcsoportjának vezetője.

Az akadémia támogatja a WHO javaslatát, mely maszkviselést, távolságtartást, illetve a helyiségek jobb szellőztetését indítványozza.

A héten Lovfen már elrendelte a nyolc főnél több ember gyülekezésének megtiltását, melyet példa nélküli intézkedésként aposztrofált. A hétvégétől kezdve este tíz után tilos alkoholt árusítani az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018