eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak a római San Filippo Neri kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Giuseppe Conte olasz kormányfő szigorú járványügyi korlátozó intézkedéseket vezetett be, miután elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma.
Nyitókép: Védőruházatot viselő alkalmazottak egy római kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Megugrott a fertőzöttek aránya Olaszországban

Egyelőre nem látszik a korlátozások eredménye. Kritikus helyzetben a kórházak is.

Az egy nap alatt végzett vírustesztek csaknem 18 százaléka mutatott ki fertőzést, ami az utóbbi hetekben országosan a legmagasabbnak számít az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint.

Abruzzo tartomány szerdától vörös zónának nyilvánította magát. A kormányzó bejelentése szerint az 1,3 millió lakosú tartomány a kiemelten járványveszélyes térségek közé kerül át. Eddig közepesen veszélyes, narancssárga osztályba tartozott. A vörös kategóriába való átlépés azt jelenti, hogy a tartomány külső határainak lezárásán, valamint a régión belüli mozgás szigorú korlátozásán túl, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Az általános iskolákat viszont nem zárják be.

A több mint 560 ezer lakosú Basilicata szintén magától akarta kihirdetni a narancsból a vörös zónába való átlépést, de a kormány ezt még nem tartja indokoltnak. Korábban az autonóm Alto Adige nyilvánította magát vörös térségnek anélkül, hogy erről a római kormány rendelkezett volna.

Vörös térségbe tartozik már Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano megyéje, Calabria, Campania, Toszkána.

A hétvégén beérkezett térségi adatok szerint egy nap alatt 27 354 új beteget szűrtek a korábbi majdnem 34 ezerhez képest, de több mint negyvenezerrel kevesebb teszteléssel. Az elvégzett tesztek és a szűrt betegek aránya azonban elérte a 17,9 százalékot, ami a legmagasabbnak számít az utóbbi hetekben. A teszteléseken szűrt fertőzöttek aránya Umbriában a legmagasabb, ahol megközelítette a 38 százalékot. A legtöbb lakosú, tízmilliós Lombardiában az arány majdnem 23 százalékra ugrott.

Egy nap alatt 504 beteg veszítette életét a korábbi 546 után. A halottak száma elérte a 45 733-at.

Az aktív betegek száma megközelíti a 800 ezret, kórházban több mint 32 ezer beteg van, intenzív osztályon 3492-en.

Országosan a kórházak intenzív osztályainak telítettsége elérte a 34 százalékot.

Korábban az egészségügyi hatóságok a harminc százalékos küszöb túllépését jelölték meg a kórházak terheltsége kritikus szintjeként.

Az október eleje óta fokozatosan bevezetett szigorítások egyelőre december 3-ig vannak érvényben.

Veneto tartományban ötezer, otthon elvégezhető PCR-tesztcsomagot osztottak szét a házi orvosi hálózaton keresztül. A kormányzó Luca Zaia közösségi oldalán be is mutatta önmagán, miként kell mintát venni. Zaia hangoztatta, a tesztelések segíthetnek abban, hogy a még alacsonyan veszélyes, sárga színű tartomány ne kerüljön narancssárga vagy vörös zónába.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×