eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump sikerei és botrányai, vagy Joe Biden kapcsolatai és külpolitikai tudása?

November 3-án az Egyesült Államokbeli voksoláson a republikánus Donald Trump (45. elnök) újraválasztásáról vagy a demokrata jelölt, Joe Biden elnökké (46. elnök) választásáról döntenek. A stílusa miatt sokat támadott, de korántsem eredménytelen jelenlegi elnököt egy politikai veterán hívja ki.

A médiában hírnevet szerző, milliárdos Donald Trump nagyívű tervekkel vágott neki a kormányzásnak négy évvel ezelőtt. "Amerika az első" – ez volt a jelszava választási kampányában és elnökként is e gondolat jegyében hozta meg gazdasági és politikai döntéseit.

Több, populistának, protekcionalistának tartott intézkedése vihart kavart, vitákat szült, és ezeket elmélyítette az elnök stílusa. Bírálói szemére vetették személyeskedő és sértegető modorát, amellyel a világ meghatározó politikusait és Amerika választott tisztségviselőit illette.

Gyakran érte az vád is, hogy kormányzása maga a káosz.

Elnöksége idején két nagy botrány tartotta izgalomban az amerikaiakat. Egyrészt a vizsgálat annak feltárására, hogy a 2016-os választások során Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok összejátszottak-e? A másik a demokrata többségű képviselőházban kezdeményezett alkotmányos elmozdítási eljárás azzal az indokkal, hogy Trump elnök visszaélt hivatali hatalmával, amikor az ukrán elnökkel folytatott egyik telefonbeszélgetésben Joe Biden és fia ukrajnai ügyeinek kivizsgálását sürgette. Az oroszokkal történő összejátszást nem sikerült bebizonyítani, az impeachment pedig a republikánus többségű szenátusban elbukott. Donald Trump kormányzata jelentős adócsökkentéseket hajtott végre, és fellendítette az amerikai gazdaságot – az elnök jelenlegi kampányában ezt sosem felejtette el hangsúlyozni.

„Büszke polgárok, mint Önök, segítettek felépíteni ezt az országot, és most együtt visszavesszük az országunkat. Visszaadjuk a hatalmat Önöknek, az amerikai embereknek. A segítségükkel, az odaadásukkal, a lendületükkel tovább dolgozunk, tovább harcolunk, és továbbra is győzni, győzni és győzni fogunk” – mondta Donald Trump.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség tavaly decemberben történelmi mélypontra süllyedt, 3,5 százalékot ért el, fél évszázad óta a legalacsonyabb értéket. A koronavírus-járvány azonban recesszióba taszította az országot.

Joe Biden elsősorban a külpolitikának szentelheti magát

Trump kihívója, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt egy igazi politikai veterán, aki 78 évesen karrierje megkoronázására készül. 1988-ban és 2008-ban is indult a demokraták elnökjelöltségéért, 2009-től 2017-ig pedig az Egyesült Államok alelnöke volt.

Első szenátusi megválasztását családi körben készült megünnepelni, amikor jött a hír, hogy felesége és egyéves kislánya autóbaleset áldozata lett.

Biden ezt az epizódot – miként nagyobbik fia agydaganat miatt bekövetkezett halálát – rendszeresen felidézte kampányrendezvényein, miközben nem felejtette el pellengérre állítani Donald Trump politikáját.

“Mi az igazságot választjuk a hazugsággal szemben. Az állandóan változó és ismételt hazugsággal szemben. Ideje a sarkunkra állni, és visszavenni a demokráciát. Jobbak vagyunk ennél, jobbak vagyunk, mint voltunk. Mi lehetünk a legjobbak, hiszen ez az Amerikai Egyesült Államok.”

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Joe Biden óriási külpolitikai tapasztalatokkal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és amennyiben elnökké választják, elsősorban a külpolitikának szenteli majd magát. A választási kampányban le is szögezte, hogy fontosnak tartja az Egyesült Államok szövetségeseihez fűződő kapcsolatok javítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×