eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az utasok közötti biztonságos távolságot jelző felfestések a párizsi Gare de LEst pályaudvaron 2020. május 6-án. A francia kormány május 11-től tervezi fokozatosan feloldani koronavírus-járvány miatt elrendelt általános karantént.
Nyitókép: Az utasok közötti biztonságos távolságot jelző felfestések a párizsi Gare de L'Est pályaudvaron 2020. május 6-án. A francia kormány május 11-től tervezi fokozatosan feloldani koronavírus-járvány miatt elrendelt általános karantént. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Koronavírus - Szinte teljesen leállítják Franciaországot

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz, de az iskolák nyitva maradnak. Lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik majd mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak - jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket.

A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus.

"El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében" - hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos.

"A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók" - tette hozzá.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

"Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát" - hangsúlyozta az elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

"Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább" - mondta az államfő.

"A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze" - hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett.

"Hogy elkerüljük a tavaszi emberi tragédiákat, azt hogy az egyedülállók vagy az idősek teljesen elszigetelődjenek, az idősotthonokban az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett engedélyezett marad a látogatás" - mondta Emmanuel Macron.

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak - elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) - a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi Jean Castex miniszterelnök.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×