eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség honlapján közreadott kép a FEDOR (Final Experimental Demonstration Research) nevű humanoid robotról, amelyet tesztelnek a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2019. július 28-án. A kísérleti robotot 2019. augusztus 22-én a Szojuz MSz-14-es, pilóta nélküli űrhajó fedélzetén a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra küldik. Orosz szakemberek szerint egy napon a robot képes lesz majd segédkezni egy űrbázis felépítésében, valamint fontos szerepe lehet az űrhajókon kívül végzendő munkák és az űrséták során, mivel nincsen szüksége külön űrruhára.
Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz/Roszkozmosz

Egy maroknyi maszkos csapat fogadhatja csak a visszatérő Szojuzt

Az űrhajósok április 9. óta vannak odafent, kimaradtak az egész járványból eddig, védeni akarják őket.

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt a minimálisra korlátozzák a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérő Szojuz MSZ-16-os űrhajó legénységét a kazahsztáni földet érést követően fogadó csapat létszámát - közölték az űrhajósokat felkészítő orosz központban.

A tájékoztatás szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az asztronautákat megvédjék egy esetleges fertőzéstől, amikor kisegítik őket az űrhajó kabinjából.

Az óvintézkedés jegyében

megtiltanak bármilyen kapcsolatteremtést a visszaérkező asztronautákkal, amely nem kapcsolódik szorosan az ilyenkor szokásos eljárásrendhez.

Nagyon alaposan fertőtlenítik azokat a járműveket is, amelyekkel a legénységet elszállítják majd a helyszínről.

A központban azt is közölték, hogy ugyanazok vesznek részt ebben a munkálatban, mint akik a Szojuz MSZ-17 űrhajó indításában részt vettek. Az űrhajósokat segítő csapat tagjai Kazahsztánba érkezéskor PCR-vírusteszten esnek át, valamint lesz náluk igazolás arról, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A Szojuz MSZ-16 a tervek szerint október 22-én tér vissza, fedélzetén az április 9-e óta az ISS-es szolgálatot teljesítő orosz Anatolij Ivanyisinnal, Ivan Vagnerrel és az amerikai Christopher Cassidyvel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×