INFORÁDIÓ
2023. február 1. szerda
Ignác

brexit

európai unió

németország

nagy-britannia

michael roth

Michael Roth német külügyi államminiszter az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács ülését vezeti Luxembourgban 2020. október 13-án.

Brexit - Német uniós ügyekért felelős miniszter szerint nincs előrelépés

Infostart / MTI

Az idő fogy, az EU-nak fokoznia kell az előkészületeit a megállapodás nélküli időszak lehetőségére - jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban.

Michael Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését követően hangsúlyozta: az unió továbbra is nagyon szeretne megállapodást kötni Nagy-Britanniával, mert annak elmaradása "fájdalmas lesz" mindkét fél, de különösen a szigetország számára.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk egy mindkét fél számára elfogadható, ésszerű megoldás érdekében" - mondta a német politikus és hozzátette, az unió továbbra is kiáll a Brexit-megállapodásban foglaltak, köztük az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv mellett, ami létfontosságú az Ír-sziget békéje és a stabilitása, valamint az egységes piac integritásának védelme szempontjából.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerint valós a veszélye annak, hogy London nem tartja be a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltakat. Mint mondta, az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előrehaladásáért felelős vegyes bizottság már a jövő héten összeül, hogy megakadályozza a "legrosszabb forgatókönyv" megvalósulását.

Nehezen, de még az év végi határidő előtt elfogadható lehet a felek jövőbeli kapcsolatrendszerét rögzítő megállapodás. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója - aki a luxembourgi tanácsülésen tájékoztatott a tárgyalások állásáról - Twitter-üzenetében közölte, a tagországok a megbeszélés során megerősítették az unió egységét a kereskedelmi tárgyalások fontossága, valamint az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatait rögzítő megállapodás sikere mellett. A következő napokban és hetekben az uniós tárgyalódelegáció továbbra is egy mindkét fél számára tisztességes megállapodás kidolgozásán és elfogadásán fog dolgozni - tette hozzá Barnier.

Nyitókép: MTI/AP Pool/Virginia Mayo
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018