eur:
370.17
usd:
344.90
bux:
47515.68
2023. május 31. szerda Angéla, Petronella
Vera Jourová, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős uniós biztossal, Dimitrisz Avramopulosszal tartott sajtóértekezleten az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2019. január 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Válaszolt Orbán Viktor levelére az Európai Bizottság szóvivője

Ursula von der Leyennek teljes a bizalma Vera Jourová alelnökben, akit a magyar kormányfő lemondásra szólított föl.

Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh alelnököt, és az Európai Bizottság elnöke válaszolni fog Orbán Viktornak.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, azokkal részletesen foglalkozik majd a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés, amely valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd.

Mint azt az Infostart is megírta, a magyar miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez az EB-alelnök kijelentései miatt, miután a cseh politikus Magyarországot nyilvánosan 'beteg demokráciának' nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy 'nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.'

Orbán Viktor azt írta, hogy az alelnök Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×