eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lángok pusztítják a növényzetet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévő Pantanal közelében 2019. október 31-én. A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) szerint az idén már csaknem kétszer annyi esőerdő pusztult el Brazíliában, mint a múlt év hasonló időszakában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mato Grosso állam kormányzata/Chico Ribeiro

Fordulat az Amazonas ügyében

A brazil környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy korábbi közlésével ellentétben mégsem hagy fel az erdőirtások és az erdőtüzek elleni kormányzati akciókkal az amazonasi esőerdőkben.

A tárca múlt héten még azt jelentette be, hogy a gazdasági minisztérium blokkolja 11 millió dollár felhasználását környezetvédelmi célokra, emiatt hétfőtől nem tudják folytatni az akciót, amelynek keretében több mint 1300 tűzoltót, több száz hatósági ellenőrt, hat helikoptert és 10 repülőgépet mozgósítottak az esőerdő védelmére.

Az Amazonas védelméért felelős kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök azt mondta, hogy Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter "elsietett" bejelentést tett, és

nem állnak le hétfőtől egyetlen erdővédelmi programmal sem.

A környezetvédelmi minisztérium az alelnök nyilatkozata után, pénteken késő este adott ki közleményt arról, hogy mégis folytatódik a hadsereg bevetése az Amazonas védelmében.

Hazai és nemzetközi követelések nyomán Jair Bolsonaro elnök májusban rendelte el a hadsereg mozgósítását az elszaporodott erdőtüzek ellen.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a hadsereg bevetése, a Zöld Brazília 2 terv valójában a várttal ellentétes eredményt hozott, az erdőirtási ügyek kivizsgálása, az erdőtüzeket okozó marhatenyésztők, földművesek és bányászok felelősségre vonása gyakorlatilag leállt a katonai ellenőrzés alatt.

Az AP szerint a hadsereg valójában azokat a kisebb út- és hídépítési projekteket védi, amelyek megkönnyítik a kitermelt fa exportját, a védett területek megközelítését és gazdasági hasznosítását. Egyetlen jelentősebb akciót sem hajtottak végre a tiltott erdőirtások ellen, mivel Bolsonaro elnök a hadsereg előzetes jóváhagyásától tette függővé ezeket.

Az ENSZ és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA több kutatóintézettel közösen a megmaradt trópusi esőerdők eddiginél jobb védelmére szólított fel egy szombaton publikált tanulmányban. Kutatók szerint ezeknek az erdőknek csak a fele tekinthető "magas minőségűnek", főleg ami karbonelszívó képességüket illeti. A trópusi esőerdők főleg az Amazonas- és a Kongó-medencében találhatók, és csak 6,5 százalékuk élvez védelmet. A felhívás szerint sürgősen változtatni kell ezen a helyzeten.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×