INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

kormányalakítás

észak-macedónia

külföld

Stevo Pendarovski észak-macedón államfő (j) és Zoran Zaev volt miniszterelnök, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke az ülésteremben az észak-macedón parlament alakuló ülésén, Szkopjéban 2020. augusztus 4-én. Az észak-macedóniai parlamenti választásokat a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) nyerte a szavazatok 35,85 százalékával. Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE).

A szociáldemokratákat kérte fel kormányalakításra az észak-macedón államfő

Infostart / MTI

Ám még nem biztos a siker, meglehet, hogy előrehozott választást kell tartani.

Az előrehozott parlamenti választás győztesét, az eddig is kormányzó szociáldemokratákat kérte fel kormányalakításra csütörtökön Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnök.

Az államfő csütörtök délben adta át a megbízatást Zoran Zaevnek, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökének. A politikusnak 20 napon belül biztosítania kell a kellő többséget a parlamentben, össze kell állítania a leendő miniszterek listáját, és ismertetnie kormányprogramját. Amennyiben a szociáldemokraták nem tudják megszerezni a képviselők többségének a támogatását, a sorrendben második legtöbb szavazattal rendelkező párt kísérelheti meg a kormányalakítást. Ez a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), amelynek elnöke, Hrisztijan Mickoszki közölte: bizonyos abban, hogy néhány éves kihagyás után ismét a jobboldal alakíthat kormányt.

Abban az esetben, ha egyik felkért párt sem tud többséget szerezni a parlamentben, újra előrehozott választást kell tartani.

A július 15-i voksolást követően augusztus 4-én alakult meg a szkopjei parlament. Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a VMRO-DPMNE-nek. Az albán nemzeti közösség legnagyobb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) a 15 képviselői hellyel rendelkezik, míg a szintén kisebbségi Albánok Szövetségének 12, a Baloldalnak kettő, az Albánok Demokratikus Pártjának pedig egy mandátum jutott.

Korábban a szociáldemokraták kijelentették, az albán kisebbség támogatására számítanak a kormányalakításkor, ám a DUI vezetése közölte, a támogatásért cserébe a miniszterelnöki posztot kérik, így az ország történetében először albán nemzetiségű kormányfője lehetne Észak-Macedóniának. Ettől a lehetőségtől Zoran Zaev eddig elzárkózott, a konzervatív VMRO-DPMNE pedig szintén nem lenne hajlandó belemenni ilyen megállapodásba.

Nyitókép: MTI/EPA/Észak-macedón parlament
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018