eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mekka, 2018. augusztus 19.Muzulmán zarándokok érkeznek a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentélyhez a szaúd-arábiai Mekkában 2018. augusztus 18-án, egy nappal az éves mekkai zarándoklat, a háddzs kezdete előtt. Az iszlám vallás minden muzulmán számára előírja, hogy legalább egyszer elzarándokoljon a Mohamed próféta szülővárosában őrzött Kába-szentélyhez. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
Nyitókép: Mohamed Szaber

A járvány megváltoztatja a mekkai zarándoklatot is

Megkezdődött a muszlim hívők mekkai zarándoklata (háddzs) Szaúd-Arábiában, a többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja vehet részt, a koronavírus-járvány elleni harc miatt pedig több korlátozás vár rájuk.

Egyebek közt kötelezővé tették a szájmaszk viselését, és a zarándokok speciális karszalagot kapnak, amely - a negatív teszt után - rögzíti a hollétüket, illetve a zarándoklat megkezdése előtt és az ünnep befejeztével karantént ír elő.

A közösségi ima és étkezés helyett idén húszfős csoportokra bontják az embereket, akik később előrecsomagolt ételeket fogyaszthatnak a hotelszobáikban.

Változtatást vezettek be a zarándoklat harmadik napjával kapcsolatos, "az ördög megkövezésének" nevezett rituáléja esetében is. A legenda szerint a Mekka melletti Mína völgyében háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá. Idén az eldobandó kavicsokat is sterilizálják és becsomagolják.

Az ilyenkor szokásos, a test köré tekert, ihrámnak nevezett fehér, varrás nélküli lepedő idén nanotechnológiával előállított ezüstrészecskéket tartalmaz, mert az a szaúdi hatóságok szerint segít csökkenteni a fertőzésveszélyt.

A királyság nem engedélyezi a nemzetközi sajtó jelenlétét sem, viszont a szaúdi média élőben fogja közvetíteni a Kába-kőnek is otthont adó mekkai nagymecsetben tartandó imát és a Kába körbejárását (taváf).

A járványügyi korlátozások miatt a szaúdi kormány, csaknem száz éve először megtiltotta a muszlimoknak a zarándoklat miatti beutazást, helyette alig ezren kaptak lehetőséget a háddzsra. A kiválasztottak kétharmada a királyságban tartózkodási engedéllyel élő külföldi muszlim, egyharmaduk pedig a szaúdi biztonsági erők és az egészségügyi dolgozók soraiból kerül ki.

Az előírás szerint csak 20 és 50 közötti, alapbetegséggel nem rendelkező muszlimok kerülhettek a zarándokok közé.

A nemzetközi légi járatok továbbra sem közlekednek Szaúd-Arábiába, illetve onnan. Évente mintegy két és fél millió zarándok érkezik Mekkába, az iszlám legszentebb helyére. A zarándoklat - arabul háddzs - az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×