eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Boris Kollár vállalkozó, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) párt vezetője televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a harmadik helyen végzett a leadott szavazatok 8,3 százalékával.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Újabb fejlemény a szlovákiai plágiumügyben

A házelnököt ért vádak kapcsán még a kormánykoalíció szétesésének lehetősége is felmerült.

Saját magával szemben kezdeményez bizalmi szavazást Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, akinek lemondását a koalíció liberális pártjai kezdték követelni "plágiumgyanús" diplomamunkája miatt - jelentette a TASR hírügynökség kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Kollár, aki a kormánykoalíció második legerősebb tagjának, a Család Vagyunk (Sme rodina) jobbközép pártnak az elnöke is egyben, a szlovák hírügynökség forrása szerint a pozsonyi törvényhozás kedden délután kezdődő ülésén terjeszti be a bizalmi szavazásra vonatkozó indítványát, amelyről már a négypárti koalíció előző napi ülésén tájékoztatta koalíciós partnereit.

Megfigyelői vélemények szerint Boris Kollár nagy eséllyel bizalmat kap majd a szavazáson.

Ezt valószínűsíti, hogy pártja egyhangúlag kiállt mellette, a legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) jobbközép mozgalom vezetője, Igor Matovic kormányfő pedig már az ügy nyilvánosságra kerülésekor egyértelművé tette: nem teszi kockára a koalíció jövőjét a Kollárt ért vádak miatt.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) elnöke, Robert Fico jelezte: korábban - amikor Andrej Danko volt házelnököt érték hasonló vádak - nem szavaztak ellene, és nem lenne korrekt, ha most másképp viselkednének. Mivel a másik ellenzéki párt, a radikális jobboldali Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt sem indítványozta a házelnök menesztését, és az ügyet a koalíció saját problémájának minősítette, Kollár ellen várhatóan csak a két liberális párt voksol majd, nekik viszont együttvéve is csak 25 mandátumuk van a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Kollár diplomamunkájának eredetiségét két hete Miroslav Beblavy, a parlamenten kívüli Együtt (Spolu) liberális párt volt elnöke vonta kétségbe, majd a témáról - a plágiumgyanút kész tényként kezelve - sokat cikkezett a szlovák médiapiacon túlsúlyban lévő liberális sajtó is. Kollár a vádakra reagálva a diplomamunkák forrásanyagának vizsgálatára használt program eredményét mutatta fel, amely szerint dolgozatában az átvett részek aránya alatta marad az engedélyezett 30 százaléknak. Bár ezt hivatalos akadémiai testület eddig nem cáfolta, a házelnök távozását a koalíció két kisebb liberális pártja, az Andrej Kiska által alapított - a februári választásokon a parlamentbe éppen csak bekerült - Emberekért (Za ludí) és a Richard Sulík vezette, Szabadság és Szolidaritás (SaS) is követelni kezdte.

A házelnököt ért vádak kapcsán a múlt héten a szlovák kormánykoalíció szétesésének lehetősége is felmerült, miután Boris Kollár jelezte: ha távozni kényszerítik a parlament éléről, pártja nem marad a koalíció tagja. Ilyen esetben - a jelenleg 95 képviselői mandátummal rendelkező - kormánykoalíciónak az alkotmányozó törvények elfogadására is elégséges többsége egyszerű többséggé soványodna, és a két kis liberális párt megkerülhetetlenné válna a kormányban.

A szlovák belpolitikában közismert, hogy Boris Kollár pártjának, a családpolitikát kiemelten kezelő, a külpolitikában pedig a multipoláris világrend mellett álló konzervatív Család Vagyunk pártnak a politikai nézetei több kérdésben eltérnek a kormánykoalíció liberálisaitól. Ezek a nézetkülönbségek már a kormányalakításkor, a minisztériumok vezetésének szétosztásánál is megmutatkoztak, amikor is a liberálisok jártak sikerrel, hiszen több olyan, számukra jelentős tárcát is megszereztek, mint a kül- és az igazságügy, valamint a gazdaság és az oktatás, miközben Kollár pártja a parlamenti elnöki poszt mellett csak a szociális, illetve a közlekedési tárcát kapta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×