eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
India más államaiból érkezett, Mumbaiban dolgozó, de hazafelé tartó vendégmunkások várják, hogy felszálljanak egy távolsági buszra Mumbai legnagyobb szegénynegyedében 2020. május 22-én. Indiában ezen a napon rekordot döntött az új fertőzöttek számának napi növekedése, az utóbbi 24 órában 6088 új esetet regisztráltak. A hatóságok május 4-től kezdték el a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat enyhíteni, így vendégmunkások milliói keltek útra.
Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Koronavírus - negatív rekord Indiában, Pakisztánban is gyorsan terjed a fertőzés

Indiában és Pakisztánban gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány, Indiában az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 180 ezret, Pakisztánban pedig megközelítette a 70 ezret.

Az indiai szövetségi egészségügy-minisztérium vasárnapi adatai szerint a Covid-19 járványban 182 143-an fertőződtek meg, a halálesetek száma pedig 5164.

Egyetlen nap alatt 8380 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, a napi halálesetek száma pedig 193-mal nőtt, ami rekordnak számít a járvány kitörése óta.

A halálesetek 60 százalékát két államból, az ország pénzügyi központjának számító Mahárárstrából, illetve a kormányfő, Narendra Modi szülőhelyéről, Gudzsarát államból jelentették. Az új fertőzések hat államban, közöttük az ország fővárosában, Újdelhiben összpontosulnak.

Indiai egészségügyi illetékesek bírálták a kormány járványpolitikáját, a Modi hivatalához eljuttatott május 25-i levelükben figyelmeztettek, hogy "irreális" akkor felszámolni a vírust, amikor már bekövetkezett a "csoportos fertőzések" szakasza. Egészségügyi szakértők szerint a fertőzöttek száma exponenciálisan növekszik, a március 25-én elrendelt drákói karanténszabályok ellenére. Az elmúlt hónapokban lassan enyhítettek a korlátozásokon, a kormány pedig szombaton bejelentette, hogy júniustól ismét engedélyezik a gazdasági tevékenységeket.

A szomszédos Pakisztánban 69 496-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 1483 az egészségügy-minisztérium vasárnapi tájékoztatója szerint.

Egyetlen nap alatt 3039 új fertőzöttet és 88 halálesetet jelentettek. 42 742 embert ápolnak kórházban, és 25 271 ember gyógyult meg, azaz a fertőzöttek 36,4 százaléka.

Az ázsiai országban elrendelték a maszk kötelező viselését a zsúfolt helyeken.

Egészségügyi illetékesek szinte naponta figyelmeztetnek a karanténintézkedések betartásának fontosságára. A kormány ennek ellenére nem záratta be a mecseteket, ugyanakkor szorgalmazza - de nem tette kötelezővé a társas távolságtartást.

A halálos áldozatok számát illetően Pakisztán a harmadik helyen áll a Közép-Keleten Irán és Törökország mögött.

Dél-Koreában 27 új fertőzöttet jelentettek, 21-et Szöul sűrűn lakott területéről. Vasárnapra a nemzeti betegmegelőző központ (KCDC) adatai szerint 11 468 fertőzöttet és 270 halálesetet tartottak nyilván. Az új fertőzöttek közül tizenketten külföldről érkezőkkel érintkeztek.

Dél-Korea márciusban még mintegy napi 500 új fertőzést jelentett, de a határozott szűrési és kapcsolatfeltárási politikával sikerült stabilizálni a járványt és enyhíteni a társas távolságtartás szabályain. Május óta a fővárosi agglomerációban azonban ismét gyorsabban terjed a SARS-CoV-2 nevű vírus a korlátozások enyhítése óta. A fertőzések közül a KCDC szerint legalább 108-at egy helyi webáruház raktárának dolgozói és látogatói között diagnosztizáltak, másik 270 ember pedig éjszakai mulatóhelyeken és más szórakozóhelyeken fertőződött meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×