eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gázmaszkot visel és amerikai zászlót tart a kezében egy tiltakozó a Michigan állam kormányzója által elrendelt kijárási korlátozások elleni tüntetésen Lansingban 2020. május 14-én.
Nyitókép: Egy tiltakozó a Michigan állam kormányzója által elrendelt kijárási korlátozások elleni tüntetésen. MTI/AP/Paul Sancya

Kemény vádak a járványügyi központ ellen az Egyesült Államokban

Nem ugrott meg az Egyesült Államokban a koronavírusos fertőzések száma azokon a vidékeken, ahol újraindult a gazdaság - jelentette ki Alex Azar, az emberi erőforrásokért és egészségügyért felelős szövetségi minisztérium vezetője vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

A tárcavezető leszögezte: miközben az eddigi tapasztalatok szerint az újrainduló országrészekben nem emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, ez néhány, még mindig "zárva tartó" vidékeken nem így van. "Még mindig a fertőzöttek számának növekedését tapasztaljuk néhány, gyakorlatilag lezárt térségben" - fogalmazott.

Azar hangsúlyozta, hogy a helyi vezetőknek kell eldönteniük, mikor nyitható újra biztonságosan egy kávézó, egy étterem vagy egy iskola. "Ezek nagyon helyileg meghatározott döntések, az újraindításkor nem szabad mindenkire érvényes szabályokat kimondani" - hangsúlyozta. Leszögezte ugyanakkor, hogy

muszáj újraindítani az országot. "Ez nem egészség kontra gazdaság, hanem egészség kontra egészség kérdése" - mondta,

és utalt arra, hogy a hosszú ideig tartó lezárásnak is lehetnek egészségügyi következményei, például megemelkedhet az öngyilkosságok aránya.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szól az újra megnyitott kávézókban és éttermekben megjelent nagyszámú kuncsafthoz, Azar azt válaszolta: mindenütt tapasztalható egyéni felelőtlenség, de szerinte "ez az Amerikában élvezett szabadság része".

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - csaknem másfél millió koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak, és több mint 88 ezer amerikai halt bele a fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségbe.

Azart a hírtelevízió műsorvezetője megkérdezte a magas halálozási arányról is.

A tárcavezető kifejtette, hogy nagyon sok a halálhoz vezető társbetegség, amely elsősorban az afroamerikaiak körében kockázatosabbá teszi a Covid-19 legyőzését.

Hozzáfűzte, hogy ehhez hozzájárul az egészségügyi ellátásban, illetve az egészségügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésben tapasztalható társadalmi egyenlőtlenség is. Ezt az amerikai egészségügyi rendszer "szerencsétlen örökségének" nevezte.

Azar a CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában védelmébe vette a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) eddigi munkáját. Úgy vélte: annak ellenére, hogy a CDC késve kezdte meg a vírustesztek kiszállítását, nem hagyta cserben az országot. Elismerte, hogy egyes vírusteszt-csomagok a laboratóriumokban megfertőződtek, és így szállították ki ezeket, de a baj észlelésekor a CDC azonnal korrigálta a helyzetet, s szerinte emiatt lett néhány helyen késedelmes a kiszállítás.

Azar álláspontját a CDC munkájáról nem minden kormányzati tényező osztja. Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója az NBC televízió Találkozz a sajtóval című vasárnapi politikai vitaműsorában

azt hangoztatta, hogy a CDC "cserbenhagyta az országot".

Mint fogalmazott, a válság elején a CDC - amelyet egyébként a világ egyik legmegbízhatóbb egészségügyi központjának nevezett - nemcsak bürokratikus akadályok miatt késlekedett a teszteléssel, hanem fertőzött teszteket bocsátott a tagállamok rendelkezésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×