eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Nejlonzsákot a fejére húzva védekezik a koronavírus ellen egy férfi a párizsi Eiffel-torony előtt 2020. március 22-én. A francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Példa nélküli mentőcsomagot jelentett be a francia kormány

Edouard Philippe francia miniszterelnök 18 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a turisztikai szektor támogatására, amely a koronavírus-járvány egyik legfőbb vesztese a vendéglátóhelyek és a szállodák március közepi bezárása óta.

"A turizmus feltehetően a modern történelem legnehezebb próbatételével áll szemben, miközben a francia gazdaság egyik zászlóshajója. A megmentése ezért nemzeti prioritás" - mondta a miniszterelnök az ágazat jövőjéről tartott tárcaközi egyeztetést követően.

A kormány hitelek és befektetések formájában 18 milliárd eurós kötelezettséget vállal a költségvetés terhére, ami "példa nélküli, hatalmas és szükséges" - hangsúlyozta Edouard Philippe.

A turizmus mielőbbi újraindítása érdekében a kormányfő jelezte, hogy

a "franciák júliusban és augusztusban belföldön elutazhatnak nyaralni",

de nem zárta ki, hogy helyi szinteken nyáron is lesznek korlátozások a járványhelyzet függvényében.

A vendéglátóhelyek megnyitásáról május utolsó hetében dönt a kormány.

A miniszterelnök elmondta, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett - zöld színnel jelölt - övezetbe tartozó megyékben feltehetően június 2-án megnyithatnak az éttermek, kávézók és bárok, amennyiben a járványhelyzet nem romlik.

A tájékoztatón Edouard Philippe nem szólt a külföldi turistákról, jóllehet az Európai Bizottság szerdán azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy a hónapokig tartó lezárások után tevékenységük újraindulhasson.

A francia kormány egy héttel ezelőtt jelezte, hogy a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat a határokon legalább június 15-ig meghosszabbítja, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezet be kötelező karantént.

A turizmus a francia GDP 7 százalékát teszi ki, és mintegy 2 millió munkahelyet biztosít.

Az idegenforgalom a március 17-én életbe lépett szigorú kijárási korlátozásokkal teljesen leállt, bezártak a szállodák és a vendéglátóhelyek, a határzár miatt pedig az utazásokat lemondták. A miniszterelnök jelezte, hogy az állam legalább szeptember végéig átvállalja az idegenforgalomban kényszerszabadságon lévő munkavállalók fizetésének fedezését a munkahelyek megtartása érdekében, és emlékeztetett arra, hogy a teljes ágazat, mintegy 50 ezer vállalkozás igényelte március közepe óta a bérpótlékot az alkalmazottainak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×