eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A budapesti Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársa mintákat vizsgál egy mikroszkóppal 2017. május 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Lehűtötte a kedélyeket az uniós gyógyszerhatóság a koronavírus-vakcina ügyében

Vannak elhagyhatatlan lépései a koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésének, bármennyire sietne is ezzel a világ és a hatóság is. Legkorábban is egy év múlva engedélyeztethető egy új vakcina.

„Optimista forgatókönyv” szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni az új koronavírus elleni oltóanyagot - közölte csütörtökön az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA). Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője szerint 33 fejlesztővel állnak kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a vakcina jóváhagyásának folyamatát.

"Mivel egy új oltóanyag kifejlesztésénél teljesen a nulláról kell indulni, optimista forgatókönyv szerint is egy évvel kell számolni, tehát a vakcina legkorábban 2021 elejére lehet meg" - mondta Cavaleri. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a globális krízis ellenére sem tekinthetnek el az oltóanyag-kísérletek harmadik fázisától, mivel az mindenképp szükséges ahhoz, hogy megbizonyosodjanak róla, az új vakcina biztonságos és valóban hatékony.

Az EMA a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál, amellyel kezelni lehetne a koronavírus okozta betegséget. Cavaleri szerint néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közölt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×