eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos eladó egy bolt előtt Nápolyban 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Jól vizsgáztak az első napon az olaszok

Országszerte óvatos nyitásról döntött az olasz kormány, májusban fokozatosan és lassan állhat vissza az élet a régi ritmusába – véli Molnár Anna Olaszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kiemelte, továbbra is nagyon szigorú előírások vannak érvényben. A belügyi és egészségügyi hatóságok értékelése szerint jól vizsgáztak az olaszok hétfőn.

Hétfőtől komoly enyhítések indultak el Olaszország-szerte a kormány döntése nyomán, így a kézműves-, textil- és építőipar területén, ahogyan a profi sportolók számára is megengedett az egyéni edzés, és a lakosság is elhagyhatja a lakóterületét sportolás céljából. Megnyílhattak a bárok és éttermek, de csakis elvitelre – teljes megnyitásuk majd csak június 1-je után várható – sorolta Molnár Anna, kiemelve, hogy több lépcsőben valósul meg a nyitás Olaszországban az elkövetkező hetekben. A mostani dátum után május 18-tól, illegve majd június 1-jétől terveznek újabb és újabb lazításokat, annak függvényében is, hogy hogyan alakul a járvány görbéje és a fertőzöttek száma.

Róma, 2020. május 4.
Szelfit készít egy védőmaszkot viselő nő a római Colosseum épülete előtt 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.
MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Róma, 2020. május 4. Szelfit készít egy védőmaszkot viselő nő a Colosseum épülete előt. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Az iparon belül az autóipar és a gépgyártás is megkezdődött, amit kiemelten érintett a válság, de például a turizmus még nem tud újraindulni, vagy legfeljebb régión, tartományon belül – tette hozzá az Olaszország-szakértő, aki szerint azonban

valamennyi területen nagyon lassú lesz ez a folyamat,

példaként említve, hogy az építkezéseken is rendkívül szigorú szabályokat vezettek be arra vonatkozóan, hogy egy-egy munkaterületen hány fő tartózkodhat egy adott időszakban, vagy az érintkezések, találkozások hogyan valósulhatnak meg annak érdekében, hogy a járvány terjedése mindinkább visszaszorítható lehessen. Amiknek a megvalósítása nem lesz egyszerű feladat, miután az olaszok még tartanak attól, hogy a járvány ismét megerősödhet. Mint ismert, május 3-án 176-an haltak meg a járványnak köszönhetően, míg március végén még közel ezer fő volt a szám e tekintetben.

Molnár Anna a koronavírus Olaszország gazdaságára gyakorolt hatásával kapcsolatban úgy fogalmazott,

a válság nagyon komoly,

hiszen az első negyedévben körülbelül mínusz 6 százalékos volt a visszaesés a GDP-ben, illetve az ipari termelésben. De a különböző előrejelzések azt mutatják, hogy egész évre nézve is valószínűleg közel 10 százalékos lesz a csökkenés, függően attól is, hogy hogy sikerül részint belső, részint uniós forrásokból újraindítani a gazdaságot.

Jól vizsgázott Olaszország

A helyi sajtóban közölt összefoglalók szerint a hétfő reggeli csúcsforgalom intenzívebb volt, mint egy héttel ezelőtt, de az utcák többsége üres maradt még a nagyvárosokban is. A metrómegállókban reggel és délután hosszabb sorok álltak, mivel az utasokat egyenként engedték be, és egyszerre nem többet egytucatnyinál. Sorban álltak a nagyobb vasútállomásokon is azok, akik hetek után visszatérhettek lakóhelyükre, ahova a korlátozások miatt korábban nem tudtak elutazni.

A napvilágot látott értékelések szerint óvatosság és nyugalom jellemezte az olaszországi újraindulás első napját. Az egészségügyi hatóságok szerint a főpróbán az ország lakossága jól vizsgázott, bár az illetékesek tartanak attól, hogy az igazi vízválasztó a hét többi napja lesz, amikor az olaszok fokozatosan felbátorodva egyre nagyobb számban térnek majd vissza az utcákra.

A kijárási korlátozást ezért nem oldották fel teljesen:

továbbra is csak munkavégzés vagy más indokolt esetben lehet az utcán tartózkodni. Az újranyitott parkokat sem lepték el tömegek, pedig mindenki azt hitte, tele lesznek. Inkább idősek sétáltak a napon, valamint babakocsis szülőket lehetett látni.

Valójában első lépésben a termelés indult újra Olaszországban. Az üzemek többsége az északi iparosodott régiókban található, vagy a városokon kívül, így a munkába álló dolgozók nem növelték a városi forgalmat. A 4,5 millió dolgozó nagy része az északi gócpontokon tért vissza munkahelyére, a hivatalokban, közigazgatásban továbbra is távmunkában dolgoznak. Az oktatás szeptemberig szünetel.

A még júniusig vendéget nem fogadó vendéglátás is részben újraindult, bárok, presszók, kávéházak, éttermek elvitelre árulhatnak ételt és italt. A nagyobb presszókba beengedik a vendéget egyméteres távolságra a pulttól, a kisebb helyeken kiadják az ajtón a műanyag pohárban, tányérban elvihető kávét, pizzát vagy tésztát. „Kis lépés, de több mint jelképes, mivel lelkileg sokat segít nekünk, kereskedőknek és a vendégeinknek is” – mondta Tiziana Buffacchi, az egyik római belvárosi kávéház üzletvezetője az MTI-nek. „Végre kávézhatunk!” – tették hozzá a vendégek, hangsúlyozva, hogy a járvány az olaszországi társadalmi élet mindennapi szokásait verte szét, és most ezek visszaszerzése a talpra állást jelképezi.

Milánó, 2020. május 4.
Védőmaszkot viselő emberek Milánó egyik pályaudvarán 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.
MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan
Milánó, 2020. május 4. Védőmaszkot viselő emberek Milánó egyik pályaudvarán, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Az üzlettulajdonosok a május 18-tól tervezett újranyitás előbbre hozatalát sürgették Velencében a Szent Márk téren, majd a Rialto-hídján tüntetve, egymástól egy méteres távolságra. A szicíliai Palermóban újranyitották a temetőket kötelező látogatásfoglalással.

Problémák Nápolyban, a Vezúv-menti városokat összekötő vasúton akadtak,

amelyet megrohamoztak a munkába indulók. Az utasok nagy része szájmaszkot sem viselt.

„Nincsen recept erre a járvány utáni fázisra, a fertőzésnek nincsen vége, meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal. A jövőnk tőlünk függ” – hangoztatta Giuseppe Conte miniszterelnök a közösségi oldalán az olaszokhoz intézett üzenetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×