eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Donald Trump amerikai elnök (k) sajtótájékoztatót tart a koronavírus hatásainak enyhítésére szolgáló gazdaságélénkítő intézkedésekről a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. március 11-én. A háttérben Mike Pence alelnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Felpörgeti az oltóanyag gyártását Trump

A harmadik negyedévre gazdasági javulást, jövőre pedig látványos gazdasági növekedést jósolt az amerikai elnök, de van, aki óvatosabb.

Az amerikai elnök a sajtóbeszélgetés előtt Phil Murphyvel, New Jersey demokrata párti kormányzójával folytatott megbeszélést a járványhelyzetről és a New Jerseynek nyújtandó szövetségi segítségről.

Trump annak ellenére nyilatkozott bizakodóan, hogy a szövetségi munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott új adatai szerint az országban egyetlen hét alatt 3 millió 800 ezerrel bővült a munkanélküli segélyért folyamodók száma, s jelenleg mintegy 30 millió amerikai van munka nélkül.

Több közgazdász - elemzésekben és interjúkban - arra figyelmeztet, hogy a kilábalás a recesszióból hosszadalmas és lassú folyamat lesz. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta Mark Zandit, a Moody's Analytics vezető elemzőjét, aki elmondta, hogy a koronavírus rengeteg kárt tett az amerikai gazdaságban, és nagyon nagy a bizonytalanság a jövőt illetően. Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó központi tartalékrendszer (Fed) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a járvány súlyosságára tekintettel a Fed továbbra is mindent megtesz a gazdaság talpra állítása érdekében. "Meglehet, hogy a gazdaságnak mindenki részéről további támogatásra lesz szüksége, hogy ismét erős legyen" - fogalmazott a szakember.

Trump a sajtóbeszélgetésen kitért a járványhelyzetre is, és elmondta, hogy

a kormányzat szeretné felgyorsítani a koronavírus elleni oltóanyag előállítását.

Az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) még csütörtökön engedélyezi az egyik kaliforniai laboratórium Remdesivir nevű szerének gyógyszerként történő alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője, a kormányzati munkacsoport tagja csütörtökön ismét dicsérte a Remdesivirt. Mint mondta: a szer hozzásegíthet a betegség időtartamának jelentős csökkentéséhez. Fauci ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy

"nehéz ősz és nehéz tél" következhet, ha az egyes tagállamokban a mindennapi élet újraindításakor nem tartják be a változatlanul szükséges óvintézkedéseket.

A betegek és a halálesetek számának csökkenéséről számolt be csütörtökön Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Elmondta, hogy az államban ugyan még nem indítják újra a gazdasági tevékenységet, de a járványgörbe folyamatosan lefele mutat. A Pentagon által küldött kórházhajó csütörtökön már el is hagyja New Yorkot - tette hozzá. A kormányzó elmondta: New York városának kiterjedt metróhálózatát mostantól a járvány végéig éjjel egytől hajnali öt óráig lezárják, és teljes mértékben fertőtlenítik. "Ez lesz a legnagyobb kihívás, amellyel a város tömegközlekedésének eddig szembe kellett néznie" - fogalmazott.

A sajtótájékoztatón bejelentették: New York állam egészségügyi hatóságai - New York város rendőrségével együtt - vizsgálatot folytatnak az egyik brooklyni temetkezési intézetben történtek miatt. Az intézmény mellett egy bérelt kamionban ugyanis Covid-19-ben elhunytak holttesteit tárolták, jégdarabokon. Utcai járókelők figyeltek fel a terjengő szagra és értesítették a rendőrséget. A rendőrök mintegy 60 holttestet találtak a kamionban.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök déli adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 61 ezer, Covid-19-ben elhunytat és egymilliónál is több diagnosztizált vírusfertőzöttet tartanak számon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×