eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A fertőzésveszély elkerülésének érdekében fertőtlenítenek egy városi buszt Brüsszelben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Még mindig zajlik a dráma Belgiumban és Hollandiában

Átlépte a hatezret a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma Belgiumban szerdán. Hollandiában négyezer fölé emelkedett a halottak száma.

Belgiumban a közegészségügyi szolgálat közölte: egy nap alatt 264-en haltak meg. A fertőzések száma 933-mal 41 889-re emelkedett a 11,5 millió lakost számláló Belgiumban. Az áldozatok 54 százaléka idősotthonokban hunyt el. A közegészségügyi szolgálat szakértői szerint a járvány valószínűleg április 12-én tetőzött.

A szolgálat szóvivője, Benoit Ramacker szerint az adatok bizakodásra adhatnak okot, de további erőfeszítéséket kell tenni a korlátozási intézkedések betartása érdekében.

A La Libre című belga napilap szerint Sophie Wilmés kormányfő pénteken újabb korlátozásenyhítő stratégiákat jelent be, de addig is mindenkit "rendkívüli óvatosságra" int.

Luxemburgban lassult a vírus terjedése az előző hetekhez képest, az országban laposodik a járványgörbe. A szerdai adatok szerint 60 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma hárommal nőtt. A félmilliós lélekszámú nagyhercegségben 3618 beteget és 78 elhunytat tartanak számon.

A luxemburgi kormány a járóbeteg-ellátás fokozatos visszaállítását tervezi, Paulette Lenert egészségügyi miniszter arra buzdította a lakosságot, hogy ne féljenek felkeresni háziorvosukat.

Szerda délutáni adatok szerint Hollandiában átlépte a négyezret a járvány okozta betegségben elhunytak száma, azonban a helyi sajtó és a közegészségügyi intézet szerint ez a szám a valóságban sokkal magasabb lehet.

A hétvége folyamán több mint 40 ezer tesztet végeztek, amelyek újabb 708 főnél mutatták ki a fertőzést. Az esetek száma megközelíti a 35 ezret a hozzávetőleg 17 millió lakosú országban. Mivel a fertőzések és a halálesetek többségében idősotthonokban fordulnak elő, a kormány május 20-ig tartó látogatási tilalmat rendelt el ezekben az intézményekben.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy sok idősápolási intézet tett panaszt maszkok és védőfelszerelések hiánya miatt. A közegészségügyi intézet vezetője, Jaap Von Diesel szerint azonban a maszkviselés csak olyan helyeken szükséges, ahol már kimutatták a vírus jelenlétet.

Az intenzív kórházi ápolásra szorulók száma 71 fővel 1087-re csökkent. Az országos járványügyi hivatal szóvivője azt mondta, hogy a járóbeteg ellátás visszaállhat lassan a normális kerékvágásba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×