eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő Igrácek figurák a világszerte Pokeeto márkanéven forgalmazott játékfigurákat gyártó cseh vállalat, az Efko-karton Nove Veseli-i üzemében a koronavírus-járvány idején, 2020. április 8-án. A cég a járványra tekintettel korlátozott számú, orvosokat, nővéreket, tűzoltókat, rendőröket és családtagjaikat védőmaszkban ábrázoló játékfigurákat tartalmazó sorozatok gyártásába fogott, a bevételből pedig figuránként 15 koronát (kb. 200 forintot) a vírus terjedésének megfékezéséért küzdő mentősök és egészségügyi dolgozók védelmét szolgáló felszerelések vásárlására ajánlja fel.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Az államfő támogatását is megkapta a radikális cseh javaslat

Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány esetleges visszatérését - vélte Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben.

"Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget" - jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban "bizonyára nem lehet számítani".

A miniszter helyettese, Roman Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakembernek tartanak Csehországban, viszont több ízben is hangot adott azon véleményének, hogy biztonsági okokból "a határokat legalább egy évre, de inkább kettőre, le kellene zárni".

Kritikák: ágazatgyilkos, alkotmányellenes

Csehországban március 16-án korlátozták az állampolgárok szabad mozgását, s elrendelték, hogy az államhatárok átlépése csak indokolt esetekben lehetséges.

A rendelkezést az utóbbi időben egyre többen bírálják, s az ellenzék több politikusa egyenesen alkotmányellenesnek minősíti. "Meggyőződésem, hogy a szabad utazás korlátozása sérti az alkotmányt" - jelentette ki vasárnap Alexander Vondra, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke, európai parlamenti képviselő a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

A tilalom feloldását követelik az utazási irodák és a turizmusban érdekelt más vállalkozók is, akik számára a szabad utazás létfontosságú, hiszen évente mintegy ötmillió cseh állampolgár tölti külföldön a szabadságát, elsősorban a nyári szezonban. Az utazási irodák szövetsége felszólította a kormányt, hogy közölje legalább a korlátozás várható időpontját. A hatóságok szerint ez azonban nem lehetséges.

"Ma még nem tudjuk, nem jön-e a (járvány) második vagy harmadik hulláma. Ma még nem tudunk tervezni, de május végén okosabbak leszünk"

- mondta az egészségügyi miniszter.

Csehországban e héttől kezdődően június első feléig fokozatosan feloldják a márciusban elrendelt korlátozások többségét. Ugyanakkor néhány intézkedésnek, köztük az arcmaszkok kötelező köztéri használatának eltörlésére Prymula és Vojtech szerint a közeljövőben nem lehet számítani. Hasonló a helyzet a külföldi utazásokkal is.

Csak egy-két országba lehetne utazni

A cseh kormány azonban már tárgyalásokat folytat néhány külföldi partnerével, például Horvátországgal, hogy bizonyos feltételek mellett lehetőséget teremtsenek a csehek tengerparti üdülésére. Andrej Babis kormányfő úgy nyilatkozott, hogy kétoldalú megállapodások alapján a nyáron cseh turisták utazhatnának továbbá Szlovákiába, Görögországba vagy Bulgáriába is. Mindennek előfeltétele azonban - hangsúlyozzák Prágában - a járványhelyzet kedvező alakulása Csehországban és a szóba jöhető országokban.

Csehországban az utóbbi időben javul a helyzet. Az egészségügyi tárca hétfő reggeli kimutatása szerint az ismert fertőzöttek száma 6787, nagyjából százzal több mint egy napja. A kórházakban jelenleg 374 személyt kezelnek. A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma 188-ra emelkedett, míg a felgyógyultaké 1311-re. A halálesetek száma az utóbbi időben lassabban, míg a gyógyulásoké gyorsabban nő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×