eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitásra készülő római könyvesboltot fertőtlenít egy védrőruhás férfi 2020. április 14-én, miután az olasz kormány engedélyezte könyvesboltok, bébiholmit áruló üzletek és az erdészetek megnyitását a  koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkadések enyhítéseként.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A világ nagy része már enyhít a szigoron – itt a teljes lista

Sok helyen már kinyithatnak az üzletek, van, ahol már az iskolákba is visszatérhettek a diákok, de több ország még fenntartja a korlátozásokat, míg néhány helyen még most szigorítanak a szabályokon.

Egyre több ország lazít a koronavírus megfékezésének céljából bevezetett szabályokon. A Sky News összegyűjtötte, hogy mely országokban enyhítenek a szabályokon, hol tartják fenn a korlátozások – például Magyarországon –, és hol szigorítanak éppen.

A többség lazít a több hete tartó szigoron, de a WHO óva intett minden országot, és azt kérte, minden enyhítő lépés után várjon legalább két hetet, hogy a hatásokat ki lehessen elemezni, és csak utána döntsön az újabb lépésekről.

Az enyhítők

Spanyolország – a héten enyhítették a korlátozásokat, amelyek a legszigorúbbak voltak egész Európában, így újranyitottak a gyárak és az építési vállalatok. A miniszterelnök további lazításokat helyezett kilátásba - április 27-től a gyerekek meghatározott időben kimehetnek az utcára -, de ehhez a tesztelések számát kell növelni.

Ausztria – az elsők között lazított, a kisboltok, a barkácsboltok és kertészetek is újranyithatnak, de a vásárlóknak arcmaszkot kell viselniük és 1 méteres távolságot kell egymástól tartaniuk. Május 2-án kinyithat minden bolt, május közepén pedig a vendéglátás is.

Svájc – három lépcsőben nyitják meg az üzleteket és az iskolákat. Első körben, április 27-én a személyes szolgáltatásokkal foglalkozó üzletek nyithatnak ki, majd kéthetes megfigyelési időszak után május 11-től az iskolák is. Az éttermek június 8-án kezdhetik meg ismét a munkát.

Olaszország – április 14-től ismét újranyitottak az írószerboltok és a gyerekruhaüzletek, de minden más korlátozás érvényben maradt.

Finnország – elsőként az ország déli régiójának, benne Helsinkinek a karanténját szünteti meg a kormány.

Németország – első körben a 800 négyzetméternél kisebb területű boltok nyithatnak ki, ha a vásárlók másfél méteres távolságot tudnak tartani egymástól. Néhány speciális üzlet mérettől függetlenül megnyithat. A határlezárás egyelőre fennmarad és a gyülekezés is tiltott marad, legközelebb április 30-án vizsgálja majd meg az enyhítés további lehetőségeit a kormány.

Dánia – egyes korosztályok már visszatérhettek az iskolába. Tíznél több ember gyülekezése továbbra is tilos, az üzletek és az éttermek is zárva maradnak.

Csehország – részlegesen feloldotta az utazási korlátokat, a cseh állampolgárok például ismét tehetnek üzleti utakat, látogathatják rokonaikat vagy eljárhatnak orvoshoz.

Szlovénia – a hétvégétől utazhatnak a polgárok a vidéki nyaralóikba, és bizonyos sportokat is engedélyeztek, mint a jóga, a biciklizés vagy a tenisz.

Lengyelország – a boltok vasárnaptól újranyitnak, a határ viszont május 3-ig zárva marad.

Belgium – május 3-tól szépen lassan elkezdik újranyitni ők is az országot, de a kertészeti és barkácsboltok már működhetnek.

Kína – Vuhanban, a járvány kiindulópontján április 8-tól oldották fel a két hónapig tartó korlátozásokat, április végéig pedig a tömegközlekedés és az áruszállítás is helyreáll majd.

India – meghosszabbították az országos házi karantént, de hétfőtől újraindul a mezőgazdaság, a gyártás, az áruszállítás és az építőipar.

Új-Zéland – újranyitják az iskolákat szerdától, de nem lesz kötelező bejárni. Házhoz szállítással működhetnek az éttermek, az üzletek viszont zárva maradnak.

Egyesült Államok – három fázisban nyitna újra, első körben a vallási intézmények és boltok szigorú távoltartási protokollok mellett, második körben az utazás lesz újra lehetséges, harmadik körben pedig az éttermek, kocsmák nyitnak.

Irán – hétfőtől lazítanak az utazási szabályokon. Teheránon kívül kinyitottak újra az üzletek.

A hosszabbítók

Meghosszabbították a rendkívüli intézkedéseket

  • Nagy-Britanniában,
  • Franciaországban,
  • Szingapúrban,
  • Portugáliában,
  • Magyarországon,
  • Kanadában,
  • Ausztráliában,
  • Görögországban,
  • Vietnamban,
  • Brazíliában,
  • Szaúd-Arábiában,
  • Argentínában,
  • Mexikóban,
  • Dél-Afrikában,
  • Izraelben,
  • Nigériában.

A szigorítók

Japán – még nincs teljes kijárási korlátozás az országban, de felhatalmazást kaptak a hatóságok a kijárási tilalom kihirdetésére és az üzleti élet korlátozására. Jelenleg a lakosság 44 százalékát érinti a szigorítás, de várhatóan a héten kiterjesztik az egész országra.

Oroszország – korlátozzák az emberek mozgását Moszkvában, emiatt óriási torlódások alakultak ki az utakon és a metróállomásokon.

Szudán – teljes kijárási tilalmat rendeltek el a fővárosban, és a nyilvános helyeken a vallásgyakorlást is felfüggesztették.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×