eur:
389.4
usd:
361.4
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A koronavírus-járvány miatt teljesen elnéptelenedett berlini Schönefeld repülőtér indulási csarnoka 2020. április 9-én.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt teljesen elnéptelenedett berlini Schönefeld repülőtér indulási csarnoka 2020. április 9-én. MTI/EPA/Clemens Bilan

Megfigyelés járvány idején - a német rendőrök leköröztek mindenki mást

Németországban jelenleg 119.624 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván, 2607-en elhunytak, de már 52.407-en meggyógyultak.

A fertőzöttek számának megduplázódását már 17 napban adják meg a szakemberek, ez meghaladja a napokban Angela Merkel által megnevezett 14 napot, azt a határidőt, aminek elérésével lehet a korlátozások enyhítéséről beszélni. Ha ez így marad, akkor húsvét után e szabályokról új döntést kell hozni.

A bajor belügyminisztérium nagyszombati tájékoztatása szerint életbe lépett a bajor egészségügyi miniszter április 10-én kiadott szükségrendelete, miszerint a beutazóknak 14 napra otthoni karanténban kell maradniuk és ezt jelezniük kell a lakóhelyük szerint illetékes egészségügyi hatóságnak (Gesundheitsamt). A határon beutazáskor erről az utazóknak egy tájékoztatót kell kapniuk.

A szükségrendelet a szövetségi és a 16 tartományi belügyminiszter április 9-i ülésén elfogadott közös ajánlásán alapul, amelyet a német szövetségi államforma sajátosságai miatt minden tartománynak saját rendeletbe kellett foglalnia – mmára ez már mindenhol érvényben van. Tehát aki Németországba szándékozik utazni annak (egyelőre április 19-ig) biztosan számolnia kell a 14-napos házi karanténnal.

Kivétel képeznek azok a személyek, akiken nem mutatkoznak a Covid-19 fertőzés jelei – például láz vagy köhögés –, valamint az egészségügyben, kulcsfontosságú szakmákban, mint például az áruellátásban dolgozó jármüvezetők, diplomaták és halaszthatalan ügyeket intéző üzletemberek, akiknek viszont ezt alaposan bizonyítaniuk kell.

Átutazóknak szintén megengedett az áthaladás, de a legrövidebb úton át kell érniük az országon.

Érdekességek a járvánnyal kapcsolatban

Szászországban azokat a fertőzötteket, akik nem tartják be a karanténra vonatkozó otthonmaradási kötelezettségüket, az MDR televízió tudósítása szerint pszichiátriai klinikákon helyezik el. Erre már különböző intézményekben 22 ágyat különítettek el, ahol ráadásul szükség esetén akár a rendőrséggel is őriztethetik öket.

A bodeni tó mentén a baden-württembergi rendőrség Nagypéntektől Húsvét hétföig egy zeppelin léghajóról figyeli a szabadban tartózkodókat,

hogy azok betartják-e az előírt 1,5 méteres távolságot egymástól, illetve létrejönnek-e tiltott csoportosulások. Ilyen esetben azonnal riasztják a járőröző kollégáikat.

Nagy várakozás előzi meg Münchenben a városi tanács döntését, hogy az idén megtartják-e a híres bajor sörfesztivált, az Oktoberfestet. Dieter Reiter föpolgármester elmondása szerint erről május végén, június elején fognak dönteni. Mivel az Oktoberfest minden évben több mint 6 millió látogatót vonz, akik szorosan ülnek egymás mellett a sátrakban, vagy állnak sorban a különbözö látványosságok és szórakoztató pavilonok előtt, ezért a koronavírusnak ebben a tömegben való továbbterjedése óriási veszélyt jelentene.

Akkor is, ha sörfesztivál Münchennek körülbelül évi 2 milliárd euró bevételt jelent – a pusztán gazdasági megfontolások nem játszhatnak szerepet a döntésben, a lakosság és látogatók egészségének megóvása mindennél fontosabb.

Noha a vendéglátók még egy kicsinyített, csak a helyiek részvételével megtartott sörfesztivállal is kiegyeznének, Markus Söder bajor miniszterelnök szkeptikusan nyilatkozott a Bild újságnak, szerinte addigra nem lehet teljesen feloldani az utazási korlátozásokat és fogadni a világ minden tájáról ideérkező vendégeket.

A bajor miniszterelnök azt is kijelentette, hogy

a koronavírus-járvány elmúltával elengedhetetlennek tartja az egész német egészségügy reformját.

Németországnak szüksége van megfelelő mennyiségű biztonsági tartalékra gyógyszerekből, védőfelszerelésekből és ezeket gyártó kapacitásokból. Hangsúlyozta az egész gyógyászati szektor, az egészségügyben és az ápolásban dolgozók jobb javadalmazásának szükségességét is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×