eur:
390.48
usd:
358.82
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Az új koronavírus okozta betegségben meghalt ember koporsóját viszi az égetőkemencéhez egy fertőzés elleni védőruhát viselő dolgozó az Antwerpen közelében fekvő Wilrijk városában működő Pontes krematóriumban 2020. április 3-án. A járvány miatt a megszokottnál kétszázzal több hamvasztást végeztek itt az utóbb öt napban.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Töretlenül emelkedik a járványgörbe Belgiumban és Hollandiában

A koronavírus-fertőzések számának növekedését jelző görbe töretlenül emelkedik Belgiumban, ahol szombaton meghaladta a 28 ezret az igazolt esetek száma. Hollandiában egy nap alatt mintegy 1500-zal, Luxemburgban 108-cal emelkedett a jelentett esetek száma.

Belgiumban a szombaton közölt adatok szerint 28 018-ra növekedett a fertőzöttek száma. Noha az 1351 új eset nem számít rekordnagyságúnak - pénteken 1684-ről számoltak be -, a járványgörbe továbbra is meredek emelkedést mutat.

Az elmúlt 24 órában újabb 327 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben. Közülük 106-an kórházban, 219-en idősek otthonában.

A halottak 55 százaléka hunyt el kórházi körülmények között, 42 százalékuk idősotthonban. A fertőzésben elhunytak száma Belgiumban 3347-re nőtt, amíg az adat kedden 2523-volt.

A kórházi ápolások száma tovább növekedett, noha jelentős a gyógyultak aránya is. A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5636-ot foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, 25-tel többet, mint tegnap.

  • Az elmúlt 24 órában 418-an hagyhatták el a kórházakat.
  • Eddig 5986 ember távozott gyógyultan a belga kórházakból,
  • öt nap alatt mintegy 1300-an.

A kórházban ápoltak közül 1261 embert részesítenek intenzív ellátásban, 15-tel kevesebbet, mint pénteken. Lélegeztetőgépet 981 embernél kell alkalmazni, 10-zel kevesebb esetben, mint előző nap.

Belgium továbbra is a tizedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően.

A La Libre Belgique című belga napilap szombati számában arról írt, hogy a kormány szerdán dönt a közel egy hónapja tartó, április 19-ig meghirdetett, kijárási korlátozást, valamint az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével szinte minden üzlet bezárását elrendelő intézkedések esetleges meghosszabbításáról. A napilap úgy tudja, az ideiglenes szabályozás várhatóan május 3-ig marad érvényben.

A kormány szerint a járványgörbe folytatódó emelkedése miatt még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának, arra csak fokozatosan kerülhet sor a járvány majdani, esetleges újabb hulláma miatt.

A szezonális munka iránti igény miatt a tervek szerint legelőször a kertészetek, faiskolák és a barkácsáruházak számíthatnak nyitásra.

A Le Soir című belga napilap arról írt, hogy a közlekedők fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a hétvégén. Az ellenőrzést az indokolja, hogy a hét folyamán tapasztalthoz képest a múlt hétvégén 32 százalékos forgalomnövekedést észleltek, a legtöbben a lap szerint "indokolatlanul messzire" utaztak. A kijárási korlátozások bevezetése óta a forgalom 69 százalékkal esett vissza. A rendőrség a húsvéti ünnepek alatt arra számít, hogy a jó idő miatt többen ülnek autóba, vagy hagyják el nagyobb távolságra lakhelyüket, holott a rendelkezés a szabadtéri felfrissülést vagy sportolást a legközelebbi parkban tanácsolja - tették hozzá.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése. A szombaton közzétett adatok szerint csaknem 1500 új fertőzöttet azonosítottak az országban, mintegy 500-zal többet, mint pénteken. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg 23 249 a fertőzöttek száma, és 2511 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek, mintegy 120-szal több, mint előző nap. Ez idáig 287-en gyógyultak fel.

Luxemburg a járvány általános lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 108 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben szombatra virradóra, míg pénteken 81-et. Az összesítés szerint az országban 3223 a fertőzöttet tartanak nyilván, valamint újabb két ember halálával 54-re emelkedett az áldozatok száma. A betegségből eddig 500-an gyógyultak meg, számuk harmadik napja nem emelkedik.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 19. 18:39
×
×
×
×