eur:
394.44
usd:
369.6
bux:
65735.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az új koronavírussal fertőzött betegekről gondoskodnak egy TGV szuperexpresszvonaton a párizsi Austerlitz pályaudvaron 2020. április 1-jén. Két szerelvénnyel 36 beteget szállítanak el a fővárosból a nyugat-franciaországi Bretagne kórházaiba.
Nyitókép: Az új koronavírussal fertőzött betegekről gondoskodnak egy TGV szuperexpresszvonaton a párizsi Austerlitz pályaudvaron 2020. április 1-jén. Két szerelvénnyel 36 beteget szállítottak el a fővárosból a nyugat-franciaországi Bretagne kórházaiba. (MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson)

Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 509-cel 4032-re emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 57 ezer (ez előző napi 52 ezerhez képest), kórházban 24 639 Covid-19-beteget ápolnak, 1882-vel többet, mint 24 órával ezelőtt. Közülük 6017-en vannak intenzív osztályokon, ez 452-vel több, mint az előző nap.

Az adatok azonban nem teljesek, miután az idősotthonokban elhunytak és megbetegedettek számát nem tartalmazza.

A járványügyi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány előtt ötezer intenzív ágy állt rendelkezésre, és a francia egészségügy fokozatosan bővíti a kapacitását az újabb betegek elhelyezésére, és folyamatosan evakuálja a súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket a túlterhelt kórházakból az ország olyan részeibe, ahol kevésbé terjed a járvány. Két mentővonattá alakított szuperexpresszel (TGV-vel) szerdán 36 beteget szállítottak el Párizsból Bretagne kórházaiba, és csütörtökön is folytatódnak az evakuálások a leterhelt fővárosi kórházakból.

A tájékoztatás szerint március 1. óta több mint 10 ezren gyógyultan távoztak a kórházakból, közülük több mint ezren az elmúlt 24 órában, és napról napra egyre több embert tesztelnek.

A nemzetgyűlésben eközben Edouard Philippe miniszterelnök a válságkezelés részleteiről tartott meghallgatásán elmondta: valószínűleg nem egyszerre, hanem fokozatosan fognak véget érni a kijárási korlátozások az országban. A kormány egyelőre még vizsgálja, hogy a régiók fertőzöttsége, a tesztelések vagy pedig a korosztályok függvényében oldja majd fel a korlátozásokat - jelezte a miniszterelnök.

A járvány csökkenésének megállapítására az elsődleges kritérium az intenzív osztályokra kerülő súlyos betegek napi számának változása. Második szempont a lakosság immunitásának szintje, amelyet tömeges tesztelésekkel, mégpedig szerológiai vizsgálatokkal kíván majd az egészségügyi minisztérium megállapítani.

A két héttel ezelőtt életbe léptetett korlátozások hivatalosan április 15-én érnek véget, de a kormányzat már korábban jelezte, hogy várhatóan április végéig meg kell majd hosszabbítani őket.

A parlamenti meghallgatáson az ellenzék a közvélemény egy részéhez hasonlóan azzal vádolta a kormányzatot, hogy eleinte nem vette elég komolyan a járványt, és nem készítette fel az egészségügyet, ezért van jelenleg hiány maszkból, védőfelszerelésből és tesztekből. A kabinet megerősítette, hogy több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg, amelyek fokozatosan érkeznek az elosztóhelyekre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×