eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orvosok dolgozik a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án. Ebben a kórházban kezelték az egyes számú beteget, miután kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. Olaszországban néhány napja folyamatosan csökken - ha nem is sokkal - az új fertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Kilencszáznál is több halott egyetlen nap alatt Olaszországban

Az eddigi legmagasabb a halottak és továbbra is négyezer felett az új diagnosztizált fertőzöttek száma Itáliában.

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 9134-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma továbbra is négyezer felett van.

Az igazolt fertőzöttek száma 4401 volt az utóbbi egy nap alatt, ami valamivel kevesebb mint a csütörtöki 4492, de több a szerdai 3491-hez képest. A számok folyamatosan ingadoznak: szombattól enyhe, de fokozatos csökkenés volt megfigyelhető, majd újabb emelkedés. Az adatok ingadozásához hozzájárulnak a nem egyenletesen növekvő számban végzett vírustesztek is.

Az "új" elhunytak száma csütörtökön 712 volt a többször javított végleges számítások szerint. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte 89 498-t.

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) mérései szerint a járványgörbe már napok óta süllyedésnek indult, de az ország különböző részein más és más fázisban van a fertőzés terjedése.

Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.

Ferenc pápa rendkívüli Urbi et Orbi áldást mondott az új koronavírus-fertőzés sújtotta világra péntek este, a járvány miatt lezárt Szent Péter-bazilika előtti üres térről.

Edouard Philippe francia kormányfő szerint Franciaországban "a helyzet nehéz lesz a következő napokban". A kormány várhatóan bejelenti a kijárási korlátozások meghosszabbítását Franciaországban, ahol 1698-ra emelkedett a fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma.

Spanyolországban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma, ez a 64 ezer eset 14,7 százaléka. A kórnak eddig több mint 4800 halálos áldozata van. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Nagy-Britanniában egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást. A fertőzöttek száma 11 658-ról 14 579-re nőtt,

köztük van Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is.

Németországban péntek este 49 344 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálesetek száma 285. A fertőzöttek számának növekedési üteme bő 10 százalékponttal emelkedett az utóbbi napok 15 százalék alatti szintjéhez képest.

Hollandiában péntekre virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

Belgiumban a péntek déli adatok szerint igazolt fertőzöttek száma 7284, a halálozásoké 289. Egy macska is megfertőzödött.

Ausztriában pénteken 7040 fertőzöttet és 58 haláleset tartottak számon, az egészségügy-miniszter szerint a járvány várhatóan április közepe és május közepe között tetőzik majd.

Csehországban a fertőzöttek száma péntekre 2062-re emelkedett, ami 259-cel több, mint egy nappal korábban. A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. Péntek reggeltől az élelmiszerboltok kötelesek egyszerű műanyag kesztyűket és zacskókat biztosítani a boltba lépő bevásárlóknak.

Lengyelországban péntek reggelig 1244-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 159 új esetet regisztráltak, ami eggyel több, mint előző nap. Eddig 16 beteg hunyt el.

Szlovákia azonnali hatállyal lezárja közúti határait a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsi forgalom előtt Lengyelország, Csehország, Magyarország és Ausztria irányába és onnan. Az intézkedés nem vonatkozik az élőállatokat és gyorsan romló árut szállító gépjárművekre.

Romániában egy nap alatt ismét megduplázódott, 263-mal 1292-re nőtt pénteken az új koronavírus-fertőzések száma, és az elhalálozások ritmusa is gyorsult, a halottak száma 24 lett. Karanténrendelkezések megsértéséért vasárnap óta 645 embert helyeztek hatósági karanténba, a kijárási korlátozás megsértése miatt 13 600 embert bírságoltak meg átlagosan 1270 lejjel (92 ezer forint).

A Nyugat-Balkánon is terjed a járvány, Szerbiában 457 a fertőzöttek száma. Horvátországból 551 regisztrált fertőzöttet és 3 halálesetet, Szlovéniából 562 fertőzöttet és 6 halálesetet jelentettek.

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a fertőzöttek száma. A halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel magasan a főváros vezet.

Ukrajnában egy nap alatt 62-vel 218-ra nőtt péntekre az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, eddig öten haltak bele a betegségbe.

Iránban, ahol 32 332 fertőzöttet és 2378 halálesetet jelentettek, átadták az egészségügyi hatóságoknak a hadsereg által kialakított tábori kórházakat;

Izraelben, Afganisztánban és Törökországban is nőtt a fertőzöttek száma.

A Dél-afrikai Köztársaságban meghalt két koronavírus-fertőzött, ezek az első halálesetek az országban. A járvány miatt csütörtök éjféltől három hétre szólóan kijárási tilalom lépett hatályba. A Kongói Demokratikus Köztársaságban szombattól lép életbe kijárási tilalom. A legnépesebb afrikai országból, a 190 milliós Nigériából 51 fertőzést és egy halálesetet jelentettek.

Húsz ember halt bele Brazíliában a koronavírus okozta betegségbe az elmúlt 24 órában, a kór halálos áldozatainak száma így 77-re nőtt az országban péntekre, a fertőzötteké pedig 20 százalékkal, 2915-re növekedett. Argentína bejelentette határainak lezárását március 31-ig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×