eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
II. Rákóczi Ferenc újonnan felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én.
Nyitókép: II. Rákóczi Ferenc 2019. december 17-én felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren. (MTI/Nemes János)

Szijjártó Péter: van esély rá hogy egy magyar többségű járás jöjjön létre Beregszásznál

Erre a közigazgatási reform során kerülhet sor - mondta Szijjártó Péter, miután videókonferencián tárgyalt ukrán kollégájával. Tervben van egy új határátkelő megnyitása is. A kijevi miniszter jelezte, hétvégétől Ukrajnába csak személyautóval és gyalog lehet bejutni.

A koronavírus, a magyar kisebbség helyzete és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése állt a közép-pontban a magyar és a kijevi külügyminiszter csütörtök reggeli megbeszélésén, amit az eredtileg tervezettől eltérően - a járvány miatt - nem személyesen, hanem videokonferencián zajlott le. Dmytro Kuleba tárcavezető jelezte, a hétvégétől leállítják az Ukrajnába irányuló légi, buszos és vonatközlekedést, csak gyalog vagy személyautóval lehet majd bejutni az országba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a videokonferencián, majd az utána szintén online tartott tájékoztatón jelezte, Budapest mindaddig biztosítja a Nyugat-Európában rekedt ukrán állampolgárok áthaladását Magyarországon, amíg az átutazók betartják a tranzitra vonatkozó szabályokat.

Az áruforgalom zavartalanságának biztosítását is fontosnak tartották:

"van köztünk megállapodás a kamionok és teherautók által szállított áruk gyors mozgása ügyében"

- mondta a magyar tárcavezető.

A járványhelyzetre tekintettel Szijjártó Péter jelezte, Budapest egy évvel meghosszabbítja a kárpátaljai infrastrukturális beruházásokra felajánlott 50 millió eurós kamatmentes hitel lejártát.

A tárcavezetők megállapodtak egy új határátkelő megnyitásában is.

A víruskrízis után Nagyhódos és Nagypalád között is lehetősége lesz magyaroknak és ukránoknak átkelni a határon, így sok tíz kilométeres kerülőknek lesz vége.

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy szükség van a záhonyi híd felújítására, illetve az M3-as autópálya meghosszabbításával, és a másik oldali út kiépítésével a gyorsforgalmi összeköttetés létrehozására. Szijjártó Péter jelezte, hivatali partnere is azt mondta, hogy egy sikeres Kárpátaljában érdekelt, amit a tárcavezető jó hírnek nevezett.

"Ezen egyetértés valamiféle reménysugarat biztosít számunkra arra, hogy a nehéz kérdéseket meg tudjuk oldani"

- emelte ki a magyar miniszter, hozzátéve: a következő személyes találkozón kísérletet tesznek a magyarok nyelvhasználati jogának rendezésére.

Beszélt továbbá arról is, hogy van remény az ukrán közigazgatási reform keretében, a helyi közösségek kérésének megfelelően Beregszásznál egy magyar többségű járás létrejöttének.

"Reméljük, hogy az ezzel kapcsolatos félelmeket Ukrajnában le lehet győzni, és a magyarok megkapják ezt a lehetőséget is. Dmytro Kuleba kollégám, barátom ez ügyben is készséget mutatott a további konzultációra, ami jó hír"

- emelte ki Szijjártó Péter.

Jelezte, a koronavírus járvány után ismét összehívják a hét éve nem ülésezett magyar-ukrán vegyes bizottságot. Dmytro Kuleba tárcavezető pedig megismételte az ukrán elnök Orbán Viktornak szóló kijevi meghívását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×