INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

szijjártó péter

ukrajna

beregszász

határon túli magyarok

II. Rákóczi Ferenc újonnan felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én.

Szijjártó Péter: van esély rá hogy egy magyar többségű járás jöjjön létre Beregszásznál

InfoRádió

Erre a közigazgatási reform során kerülhet sor - mondta Szijjártó Péter, miután videókonferencián tárgyalt ukrán kollégájával. Tervben van egy új határátkelő megnyitása is. A kijevi miniszter jelezte, hétvégétől Ukrajnába csak személyautóval és gyalog lehet bejutni.

A koronavírus, a magyar kisebbség helyzete és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése állt a közép-pontban a magyar és a kijevi külügyminiszter csütörtök reggeli megbeszélésén, amit az eredtileg tervezettől eltérően - a járvány miatt - nem személyesen, hanem videokonferencián zajlott le. Dmytro Kuleba tárcavezető jelezte, a hétvégétől leállítják az Ukrajnába irányuló légi, buszos és vonatközlekedést, csak gyalog vagy személyautóval lehet majd bejutni az országba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a videokonferencián, majd az utána szintén online tartott tájékoztatón jelezte, Budapest mindaddig biztosítja a Nyugat-Európában rekedt ukrán állampolgárok áthaladását Magyarországon, amíg az átutazók betartják a tranzitra vonatkozó szabályokat.

Az áruforgalom zavartalanságának biztosítását is fontosnak tartották:

"van köztünk megállapodás a kamionok és teherautók által szállított áruk gyors mozgása ügyében"

- mondta a magyar tárcavezető.

A járványhelyzetre tekintettel Szijjártó Péter jelezte, Budapest egy évvel meghosszabbítja a kárpátaljai infrastrukturális beruházásokra felajánlott 50 millió eurós kamatmentes hitel lejártát.

A tárcavezetők megállapodtak egy új határátkelő megnyitásában is.

A víruskrízis után Nagyhódos és Nagypalád között is lehetősége lesz magyaroknak és ukránoknak átkelni a határon, így sok tíz kilométeres kerülőknek lesz vége.

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy szükség van a záhonyi híd felújítására, illetve az M3-as autópálya meghosszabbításával, és a másik oldali út kiépítésével a gyorsforgalmi összeköttetés létrehozására. Szijjártó Péter jelezte, hivatali partnere is azt mondta, hogy egy sikeres Kárpátaljában érdekelt, amit a tárcavezető jó hírnek nevezett.

"Ezen egyetértés valamiféle reménysugarat biztosít számunkra arra, hogy a nehéz kérdéseket meg tudjuk oldani"

- emelte ki a magyar miniszter, hozzátéve: a következő személyes találkozón kísérletet tesznek a magyarok nyelvhasználati jogának rendezésére.

Beszélt továbbá arról is, hogy van remény az ukrán közigazgatási reform keretében, a helyi közösségek kérésének megfelelően Beregszásznál egy magyar többségű járás létrejöttének.

"Reméljük, hogy az ezzel kapcsolatos félelmeket Ukrajnában le lehet győzni, és a magyarok megkapják ezt a lehetőséget is. Dmytro Kuleba kollégám, barátom ez ügyben is készséget mutatott a további konzultációra, ami jó hír"

- emelte ki Szijjártó Péter.

Jelezte, a koronavírus járvány után ismét összehívják a hét éve nem ülésezett magyar-ukrán vegyes bizottságot. Dmytro Kuleba tárcavezető pedig megismételte az ukrán elnök Orbán Viktornak szóló kijevi meghívását.

Nyitókép: II. Rákóczi Ferenc 2019. december 17-én felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren. (MTI/Nemes János)

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter: magyar többségű járás jöhet létre Beregszásznál
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018