eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Az olasz rendőrség fertőtleníti az utakat Milánóban 2020. március 20-án. Olaszországban eddig 41035 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 3405-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

Koronavírus: minden eddiginél jobban nőtt a halottak száma Olaszországban

A Worldometer legfrissebb adatai szerint egy nap alatt 627-en vesztették életüket a járványban. Napok óta nem érkeznek meg a szájmaszk-szállítmányok.

Olaszországban február 23-tól számítva a diagnosztizált betegek száma 41 ezer fölé emelkedett, és már többen hunytak el a betegség következtében itt, mint Kínában.

A diagnosztizált fertőzöttek számának napi emelkedése csütörtökön meghaladta a négyezret, péntekre már a hatezret közelíti. A halottaké két nap óta négyszáz felett van, most pedig 627 újabb áldozatról érkezett hír.

  • Fertőzöttek száma összesen 47,021, ebből
  • 5986 a legutóbbi, 24 óra alatt regisztrált új eset.
  • Összesen 4032-en haltak bele a vírusfertőzésbe,
  • a péntek este hat órás adatok szerint egy nap alatt 627-tel nőtt az elhunytak száma.
  • Már meggyógyult 5129 beteg.
  • Jelenleg összesen 37.860 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük
  • 2655-en kritikus állapotban vannak.

A Worldometer adatai szerint egymillió emberre 778 fertőzött jut Olaszországban, ez a szám Svájcban 597, Spanyolországban 437, Norvégiában 352, Ausztriában 277, Németországban 224, Dániában 217, Franciaországban 168; Kínában 56, Iránban 234.

Újabb tilalmak

Megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet az olasz egészségügyi minisztérium péntek este kiadott országos érvényű rendelkezése, amely tovább szigorítja az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt korábban bevezetett mozgáskorlátozást.

A rendelkezés leállítja a szabadban végzett bármilyen játékot vagy testmozgást. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra.

Az egészségügyi tárca bejelentésére azután került sor, hogy a rendkívüli jóidőben Olaszország zöldterületeit péntek délután ismét ellepte a kocogók, tornázók és parkokban sétálók, gyerekekkel játszók sokasága.

A minisztérium országos rendelkezése megerősíti az utóbbi órákban tartományonként és városonként hozott azonnali intézkedéseket a mozgáskorlátozás érvényesítésére.

Egészségügyi komplikációk okoznak haláleseteket

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, a halottak jelentős többsége "nem az új koronavírus következtében", hanem az emiatt keletkezett egészségügyi komplikációk miatt veszítette életét. Az elhunytak más betegség miatt is előrehaladott állapotban voltak, életkor átlaguk továbbra is 80 év körüli. Megjegyezte, ha azt számolnák, hányan halnak meg kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt, akkor Olaszországban is nagyony alacsony lenne a halálozási ráta.

Elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt Olaszországban kevesebb mint 5500 hely volt az intenzív osztályokon, jelenleg megközelítik a 8 ezret.

Az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) betegszámának emelkedése éppen egy hónappal ezelőtt indult el Olaszországban. Január 28. és február 20. között három fertőzöttet tartottak számon mindegyiket Rómában: egy kínai turista házaspárt, valamint egy olasz férfit, akit Vuhanból szállítottak haza. A kínaiakat pénteken engedték el gyógyultan a kórházból.

Február 20-tól az északnyugati Lombardiában kezdett el fokozatosan emelkedni a koronavírus-teszten pozitívnak bizonyult személyek száma. Országos szinten a napról napra történő emelkedés március 11-én érte el a kétezer új beteget, az utóbbi tíz nap alatt pedig már jóval meghaladta a napi négyezret.

Angelo Borrelli hangsúlyozta,

nem tudja megmondani, mikor tetőzik a járvány,

de a jelenlegi számítások szerint a csúcspont a következő két hétben várható. Ha ez bekövetkezik, utána meg kell várni a járványgörbe esését, majd a fertőzés leállását.

A polgári védelem vezetője hozzátette, hogy az óvintézkedések országos szigorítását, vagyis a mozgás- és találkozási korlátozást, valamint a kereskedelmi és vendéglátó tevékenység leállítását, március 11-én vezették be, és ettől vizsgálják a kívánt hatás elérését.

A központi kormány még nem korlátozta tovább az eddigi óvintézkedéseket, és nem rendelte a nagyobb élelmiszerboltok, szupermarketek hétvégi bezárását.

A tartományok viszont önállóan dönthettek, így Venetóban és Emilia Romagnában a hétvégére lezárták az élelmiszerüzleteket és a parkokat is. Van, ahol betiltották a kocogást és a kutyasétáltatást is a lakástól 200 méteres körzetre korlátozták.

Róma főpolgármestere elrendelte, hogy

szombattól a főváros utcáin közlekedő gépjárműveket és személyeket egyenként ellenőrzik a továbbra is "túl sok" mozgás miatt.

A nyárias időben a római parkok pénteken tele voltak emberrel annyira, hogy az egy méteres biztonsági távolságot nehéz volt betartani. "Nem engedhetjük meg, hogy Róma Bergamo sorsára jusson, ahol már nincs hely a halottaknak" - jelentette ki Raggi.

Mostantól a postahivatalokban készpénzben kiadott nyugdíjakat nem a megszokott kifizetési napokon, hanem egész hónapra szétterítve, abc-sorrend szerint vehetik fel a nyugdíjasok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×