eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus – árgus szemekkel figyelik a mobilhasználók mozgását

Több országban elkezdték használni a mobilhálózatból kinyerhető adatokat az állampolgárok mozgásának megfigyelésére, amivel a koronavírus terjedésének előrejelzése, de a szabályok betartásának ellenőrzése is lehetséges. Az adatvédelmi szakemberek aggódnak.

A koronavírus-járvány megfékezésére az osztrákok európai viszonyok között szokatlan eszközhöz nyúltak: az ország legnagyobb mobilszolgáltatója minden mobilhasználó „mozgásprofilját” átadja a kormánynak – írja a Portfolio.hu. Ezzel egyfelől pontosabb képet kaphatnak a vírus terjedéséről és a gócpontokról, másrészt a kijárási tilalom alatt nyomon követhető, hogy betartja-e a szabályokat a lakosság.

A dolog még a szakértők számára is furcsa, hiszen a mobilszolgáltató az ügyfelei tudta nélkül, ráadásul önként szolgáltat információkat. Az A1 megerősítette az erről szóló lapértesüléseket, ezzel együtt a mobilszolgáltató igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy az adatokból nem lehet következtetni arra, mely felhasználókról van szó.

Németországban is elkezdték a mobiladatok kiértékelését is felhasználni a koronavírus terjedésének megakadályozására, igaz, ott az egészségügyi minisztérium alá tartozó szövetségi egészségügyi intézet kapta meg az anonimizált adatokat a Deutsche Telekomtól. Megjegyzik, az osztrák példával szemben

az adatbiztonsági hivatallal együttműködésben történt

az adatok átadása, és nem lehet a felhasználók kilétét visszakövetkeztetni.

Szlovákiában a kormány valamennyi mobilszolgáltatót arra kötelezte, hogy szolgáltassa be a cellainformációkat, így nemcsak a betegek mozgását tudják nyomon követni, hanem azt is ellenőrizhetik, hogy a lakosság mennyire vált immobilissá.

De a világ több más országában is figyelik a lakosság mozgását, most éppen a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban. Dél-Korában például okostelefonokból és autókból származó GPS-adatok, hitelkártya-információk és biztonsági kamerák felvételei alapján ellenőrzik, hogy a fertőzöttek betartják-e a karanténra vonatkozó szabályokat. Kínában nemcsak az állam, hanem a nagy technológiai cégek is megfigyelés alatt tartják az állampolgárokat. Izraelben pedig a terrorizmus elleni küzdelemben használt eszközöket is bevetnek. De Olaszországban is történik atomizált adatszolgáltatás az egyik mobilcég részéről a hatóságoknak.

A Portfolio a témával kapcsolatban

a magyarországi mobilszolgáltatókat is megkérdezte.

Mint írják, a Vodafone-tól nem kaptak választ, a 25 százalékban állami tulajdonban lévő Telenor azt közölte, hogy ebben a helyzetben is a jogszabályok teljes betartása mellett működnek, a Magyar Telekom pedig azt írta: „eddig nem érkezett ilyen kérés, azonban megkeresés esetén, a jogszabályokkal összhangban készen állunk annak teljesítésére”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×