eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nemekkel kapcsolatos népszavazást tartottak Svájcban

63 százalék mondta azt, hogy a diszkrimináció elleni törvényt ki kell terjeszteni a nemekkel kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés tilalmára.

Népszavazás erősítette meg Svájcban vasárnap a diszkrimináció elleni törvény kiterjesztését a nemi irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetésre - jelentették hírügynökségek.

Svájcban - sok nyugat-európai országtól eltérően - nincs külön törvény, amely megvédi a melegeket és biszexuálisokat a diszkriminációtól és a gyűlöletbeszédtől.

A parlament 2018-ban kiterjesztette a nemi irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetésre azt a törvényt, amely tiltja a rasszizmust, az etnikai és a vallásgyűlöletet, és

akár háromévi börtönbüntetéssel is sújthatónak határozta meg a törvény megszegőit.

Ennek a kiterjesztésnek azonban akadtak ellenzői a jobboldali pártok támogatóinak körében. Ők azt állítják, hogy a módosítás a szólásszabadság megsértése. Szerintük a másság gyűlöletét migránsok hozták be az országba, és hatásosabb volna a diszkrimináló bevándorlók kitoloncolása és a társadalmi párbeszéd intenzívebbé tétele a témáról. Aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy népszavazás döntsön a törvénymódosítás sorsáról, ahogy nagyon sok más kérdésben is rendszeresen referendumokat tartanak az országban. Összegyűlt a törvény szerint minimálisan szükséges 50 ezer aláírás ahhoz, hogy kiírják a népszavazást.

A vasárnap megtartott szavazáson a voksolásra jogosultak 63 százaléka mondott igent a törvénymódosításra.

Az igenek aránya több városban - például Genfben és Bázelban - elérte a 70 százalékot is,

míg három kis, németajkú kantonban az igenek aránya alig lett több, mint a nemeké, vagy egyenesen kisebbségbe került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×