eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tarik Gaznival által közreadott kép a közép-afganisztáni Gazni tartomány Dih Jak körzetében lezuhant utasszállító repülőgép roncsáról a szerencsétlenség napján, 2020. január 27-én. A körzetet tálib lázadók tartják ellenőrzésük alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Tarik Gaznival

Egy lezuhant gépet keresnek Afganisztánban

Először úgy hírlett, az Ariana afgán állami légitársaság járata szenvedett balesetet, de ezt maga a cég cáfolta. Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője később elismerte, hogy lezuhant egy amerikai, egy E-11A típusú bombázó.

A Reuters hírügynökség és helyi tisztviselők első jelentése szerint egy Boeing típusú repülőgép zuhant le és gyulladt ki az ország középső részén fekvő Gazni tartományban, Kabultól dél-nyugatra, egy olyan területen, amelyet a tálib lázadók tartanak ellenőrzésük alatt. Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője közölte, hogy ellenőrzik a katasztrófával kapcsolatos hírek hitelességét.

Az Ariana afgán állami légitársaság cáfolta, hogy az ő gépe járt szerencsétlenül, bár az első híradások erről szóltak.

Gazni kormányzója, Vahiddula Kalomzaj azt mondta, hogy a lezuhant gép nem afgán, hanem valamilyen külföldi légitársaságé volt. Később még inkább elbizonytalanító hírek érkeztek, az afgán légiirányítás ugyanis nem tud civil gép balesetéről.

Tálib források órákkal később közölték, hogy lelőtték az amerikai légierő gépét, és nyilvánosságra hoztak egy videót, amin egy Bombardier E-11A jet látszik. Az 1TVNews nevű afgán hírcsatornához eljuttatott közleményükben a radikálisok azt mondták, a fedélzeten több CIA-ügynök is utazott. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő hozzátette, hogy a gép minden utasa életét vesztette.

Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője, Beth Riordan korábban azt mondta, a repülőgépet még nem azonosították, és nem tudják azt sem, hogy valóban az amerikaiak légierejéhez tartozott-e. Riordan elzárkózott a tálib bejelentés kommentálásától.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője később

elismerte, hogy lezuhant egy amerikai, egy E-11A típusú bombázó. Sonny Leggett azt közölte, hogy a katonai felderítésben szerepet játszó gép sorsáról vizsgálat folyik,

de - mint egy tweet üzenetben írta - egyelőre nincs arra utaló jel, hogy ellenséges tűz következtében zuhant le.

Az AFP kapcsolatba lépett a Kabulban állomásozó amerikai kontingenssel is, ám onnan egyelőre nem érkezett válasz.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Ruhollah Ahmedzaj csupán annyit közölt az AFP francia hírügynökséggel, hogy a repülőgép fedélzetén nem afgán katonák voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×