eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
A 2020. január 8-i képen az Ukrán Nemzetközi Légitársaság szerencsétlenül járt Boeing 737-800-as repülőgépének roncsai között a mentőalakulat tagjai a lezuhanás helyszínén, a Teherántól délnyugatra fekvő Sahedsahr környékén. Az iráni hadsereg 2020. január 11-én elismerte, hogy rövid hatótávolságú rakétával lelőtték a Boeingot január 8-án, mert ellenséges gépnek nézték. A repülőt 176 emberrel a fedélzetén felszállás után érte a találat, és a szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Új videó: két rakétával támadtak az ukrán repülőre

Iránban két rakétát lőttek ki az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó repülőgépére - jelentette a The New York Times című amerikai lap egy biztonsági kamerák által rögzített, újonnan előkerült videofelvételekre hivatkozva.

A lap szerint a felvétel hiteles, és arról tanúskodik, hogy

a két rakétát 30 másodperces különbséggel lőtték ki a repülőgéptől mintegy 10-12 kilométernyire lévő iráni katonai támaszpontról.

A videót a Bid Kaneh iráni rakétabázishoz közeli egyik épület tetején lévő biztonsági kamera rögzítette, és kedden egy iráni felhasználó tette fel a YouTube videomegosztó csatornára. A férfit kedden - az iráni félhivatalos hírügynökség jelentése szerint - őrizetbe vették.

Az újonnan előkerült felvétel magyarázatot ad arra, hogy a gép transzpondere, válaszjeladója miért állt le másodpercekkel a második rakéta becsapódása előtt. Az eddigi információk egyetlen rakétáról, feltételezhetően a másodikról szóltak.

A The New York Times emlékeztetett rá, hogy egyik korábbi elemzése már alátámasztotta azt, amit Teherán később be is ismert: hogy tudniillik iráni rakétatámadás érte az ukrán gépet. A lap akkor közölte azt is, hogy a transzponder leállt azelőtt, hogy a rakéta becsapódott. Az újonnan előkerült videofelvétel azonban igazolja a feltevést, miszerint az első csapásmérés tönkretette a radart, mielőtt - 23 másodpercre rá - becsapódott a gépbe a második rakéta is.

A lap elemzése szerint a repülőgép egyik rakéta után sem zuhant le azonnal. Az új video azt mutatja, hogy az első rakétatámadás után a gép kigyulladt, de megfordult és a teheráni repülőtér felé vette útját. Percekkel később robbant fel és zuhant le.

A lap idézte Amir Ali Hadzsizadeh parancsnokot, az iráni Forradalmi Gárda légierejének egyik vezetőjét, aki szerint a rakétákat a Bid Kanehnél lévő rakétabázisról lőtték ki.

Az ukrán gép fedélzetén 176 ember volt. A tragédiát senki sem élte túl.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×