eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bozóttűzben megsérült koalát látnak el a dél-ausztráliai Kenguru-sziget vadasparkjában 2020. január 10-én. Szeptember óta pusztítanak tüzek a kontinensország délkeleti térségében, ahol eddig Magyarország területénél nagyobb, százezer négyzetkilométernyi földet perzseltek fel a lángok, az élővilágot ért veszteség óriási.
Nyitókép: MTI/EPA/David Mariuz

Két halvány reménysugár az apokaliptikus ausztrál tűzvészben

Az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló "megatüzet" Sydney közelében - jelentették be a hatóságok hétfőn Új-Dél-Wales államban.

Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság regionális vezetője elmondta: még egy kis területen kell eloltani a lángokat, de bizakodik abban, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet.

A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és idővel több más kisebb tűzgóccal egyesülve "megatűzzé alakult", amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.

Ausztrália, 2020. január 10.
A NASA Földi Obszervatóriuma által 2020. január 4-én készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén pusztító erdőtüzek füstjéről a Csendes-óceán felett. A nyári szárazság miatt gyorsan terjedő tüzek szeptember óta pusztítanak a kontinensország délkeleti térségében. Victoria államban január 9-én meghosszabbították a szükséghelyzetet, mert a következő napokban visszatérő hőhullám miatt jelentősen megnőhet a bozóttüzek száma.
MTI/EPA
A NASA Földi Obszervatóriuma által 2020. január 4-én készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén pusztító erdőtüzek füstjéről a Csendes-óceán felett. A nyári szárazság miatt gyorsan terjedő tüzek szeptember óta pusztítanak a kontinensország délkeleti térségében. Victoria államban január 9-én meghosszabbították a szükséghelyzetet, mert a következő napokban visszatérő hőhullám miatt jelentősen megnőhet a bozóttüzek száma. MTI/EPA

Több tucat bozóttűz továbbra is tombol Ausztráliában. Az oltás sikerének esélyét némileg növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Politikai következmények

Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusai szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben. A választók körében mérhető népszerűsége 8 százalékponttal - 37 százalékra - esett vissza december eleje óta - derült ki a The Australian című napilap megrendelésére készült friss közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt elnöke jelentősen népszerűbb lett: a megkérdezettek 46 százaléka már szívesebben látná őt a miniszterelnöki székben, mint a másfél éve hivatalban lévő Morrisont.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×