eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Végveszélyben a Kenguru-sziget káprázatos élővilága a bozóttüzek miatt

Egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált. A sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban.

Több ezer koalával és kenguruval végeztek a bozóttüzek az "ausztráliai Galápagos-szigetekként" is emlegetett Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált.

A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban.

A Kangaroo Island Wildlife Park társtulajdonosa, Sam Mitchell szerint több ezer koala veszett oda a szigeten tomboló erdőtűzben, ami azért is különösen nagy veszteség, mert ezt a populációt döntően egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

A széljárásnak köszönhetően Mitchell vadasparkját megkímélték a lángok.

A férfi és felesége jelenleg 18 megégett erszényesről gondoskodik, ám sokat el kellett altatniuk.

A Kangaroo Island Land for Wildlife nevű nonprofit szervezet munkatársa, Heidi Groffen mindeközben csak remélni tudja, hogy a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj legalább néhány példányának sikerült menedéket találnia a lángok elől a sziklarepedésekben. A Sminthopsis nemzetség Kenguru-szigeti titokzatos képviselőjének megfigyelésére felállított állomások mindegyike odaveszett a tűzben.

Groffen szerint a nagyjából 300 egyedet számláló populáció egésze elpusztulhatott, mivel az állat túl kicsi ahhoz, hogy megszökjön a lángok elől. "Még ha van is túlélő, mostanra nem maradt számukra táplálék" - mondta az ökológus, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül néhány állatot biztonságba helyezniük, mielőtt túl késő lesz.

Ugyancsak bizonytalan a jövője a barnafejű hollókakadunak (Calyptorhynchus lathami). Az egykor Dél-Ausztráliában honos madár természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt szorult vissza a szigetre.

Daniella Teixeira, a Queenslandi Egyetem doktorandusza szerint noha a madaraknak van a legjobb esélyük a menekülésre tűz esetén, a megmaradt barnafejű hollókakaduknak nagy eséllyel nem lesz elegendő táplálékuk a szigeten.

Teixeira szerint az elmúlt 25 évben 150-ről nagyjából 400 egyedre sikerült növelni a sziget barnafejű hollókakadu-populációját, ám

a lángok mindössze egyetlen hét alatt elpusztították negyed évszázad erőfeszítéseit.

Átkelt a füst az óceánon

Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét - jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban.

A füst a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben. A Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé. A szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az amúgy általában derült térségben most köd uralkodik, és lenyomja a füstöt.

A következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé - tette hozzá.

A füst nem okozott gondot a gyéren lakott vidéken. Az egyetlen mérhető következmény az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×