INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

kenguru-sziget

bozóttűz

ausztrália

Végveszélyben a Kenguru-sziget káprázatos élővilága a bozóttüzek miatt

Végveszélyben a Kenguru-sziget káprázatos élővilága a bozóttüzek miatt

Infostart / MTI

Egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált. A sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban.

Több ezer koalával és kenguruval végeztek a bozóttüzek az "ausztráliai Galápagos-szigetekként" is emlegetett Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált.

A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban.

A Kangaroo Island Wildlife Park társtulajdonosa, Sam Mitchell szerint több ezer koala veszett oda a szigeten tomboló erdőtűzben, ami azért is különösen nagy veszteség, mert ezt a populációt döntően egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

A széljárásnak köszönhetően Mitchell vadasparkját megkímélték a lángok.

A férfi és felesége jelenleg 18 megégett erszényesről gondoskodik, ám sokat el kellett altatniuk.

A Kangaroo Island Land for Wildlife nevű nonprofit szervezet munkatársa, Heidi Groffen mindeközben csak remélni tudja, hogy a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj legalább néhány példányának sikerült menedéket találnia a lángok elől a sziklarepedésekben. A Sminthopsis nemzetség Kenguru-szigeti titokzatos képviselőjének megfigyelésére felállított állomások mindegyike odaveszett a tűzben.

Groffen szerint a nagyjából 300 egyedet számláló populáció egésze elpusztulhatott, mivel az állat túl kicsi ahhoz, hogy megszökjön a lángok elől. "Még ha van is túlélő, mostanra nem maradt számukra táplálék" - mondta az ökológus, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül néhány állatot biztonságba helyezniük, mielőtt túl késő lesz.

Ugyancsak bizonytalan a jövője a barnafejű hollókakadunak (Calyptorhynchus lathami). Az egykor Dél-Ausztráliában honos madár természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt szorult vissza a szigetre.

Daniella Teixeira, a Queenslandi Egyetem doktorandusza szerint noha a madaraknak van a legjobb esélyük a menekülésre tűz esetén, a megmaradt barnafejű hollókakaduknak nagy eséllyel nem lesz elegendő táplálékuk a szigeten.

Teixeira szerint az elmúlt 25 évben 150-ről nagyjából 400 egyedre sikerült növelni a sziget barnafejű hollókakadu-populációját, ám

a lángok mindössze egyetlen hét alatt elpusztították negyed évszázad erőfeszítéseit.

Átkelt a füst az óceánon

Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét - jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban.

A füst a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben. A Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé. A szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az amúgy általában derült térségben most köd uralkodik, és lenyomja a füstöt.

A következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé - tette hozzá.

A füst nem okozott gondot a gyéren lakott vidéken. Az egyetlen mérhető következmény az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése - mondta.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018